VIDEO | Infern la Beirut. Sute de morți și răniți. Mărturia unei românce: „Oamenii sunt prinşi sub dărâmături”

Foto: Twitter

UPDATE: Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut.

„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

„Este inacceptabil şi nu putem să păstrăm tăcerea în această problemă”, a adăugat şeful executivului libanez, conform informaţiilor oferite de un purtător de cuvânt în cadrul unei conferinţe de presă.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.

„Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat ca să dea socoteală”, a promis premierul.


ȘTIREA INIȚIALĂ: Exploziile puternice care au zguduit marţi portul din Beirut au făcut „morţi şi răniţi”, a informat agenţia naţională de informaţii, relatează AFP. O femeie din Buzău stabilită în Liban a declarat, pentru News.ro, că exploziile din Beirut s-au resimţit asemenea unui cutremur de 4,5 grade, deşi ea se află într-o zonă de munte, la o oră de mers cu maşina de locul deflagraţiilor. Autoritățile de la Beirut anunță că cel puțin 50 de oameni au murit și aproximativ 2.750 sunt răniți.

Străzile arată destul de rău în zona producerii exploziei. Se vorbeşte de peste 1.000 de răniţi şi cu siguranţă vor fi şi morţi. Clădiri mai vechi s-au prăbuşit, iar oamenii sunt prinşi sub dărâmături. De la suflul exploziei maşinile aflate pe autostradă au fost aruncate unele în altele”, a povestit Mihaela, o româncă stabilită în Liban de mai mulți ani. ”Noi ne aflăm la o oră de mers cu maşina de portul în care a avut loc explozia, într-o zonă situată într-un vârf de munte. Cu toate acestea, explozia s-a auzit şi aici destul de tare, geamurile au vibrat şi pământul s-a cutremurat, fiind resimţită ca şi un cutremur de 4,5 grade”, a mai declarat Mihaela.

La rândul său, Georges Kettaneh, preşedintele Crucii Roşii libaneze, a făcut referire la „sute de răniţi”, într-o declaraţie pentru televiziunea libaneză LBC. „Suntem copleşiţi de apeluri telefonice”, a precizat el, scrie și Agerpres.

Televiziunea libaneză Al Mayadeen relatează că sunt sute de răniţi.

Exploziile violente care au zguduit marţi zona portului din Beirut ar fi putut fi cauzate de „materiale explozive” confiscate şi stocate într-un depozit de „ani de zile” a declarat marţi un responsabil din domeniul securităţii, relatează AFP.

„Se pare că a fost un depozit care avea materiale explozive confiscate de ani de zile şi s-ar părea că ar fi vorba de materiale foarte explozive”, a declarat directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim, care s-a deplasat în zonă. „Serviciile în cauză efectuează ancheta în acest caz, vor spune care este natura incidentului”, a adăugat el.

Preşedintele libanez, Michel Aoun, a convocat marţi seară o „reuniune de urgenţă” a Consiliului Suprem de Apărare, după exploziile violente care au zguduit zona portului din Beirut, a anunţat biroul preşedintelui, relatează AFP.

La rândul său, premierul Hassan Diab a decretat miercuri zi de doliu naţional „pentru victimele exploziei din portul Beirut”.

Trump: „Exploziile seamănă cu un atentat teribil”

Preşedintele Donald Trump a apreciat marţi, într-o conferinţă de presă, că exploziile de amploare din Beirut „seamănă cu un atentat teribil”, menţionând că experţi militari i-au comunicat că ar fi fost vorba de o bombă, informează AFP.

„M-am întâlnit cu generalii noştri şi se pare că nu a fost un accident industrial. Se pare, în opinia lor, că a fost un atac. A fost un fel de bombă”, a declarat preşedintele american în conferinţa de presă zilnică consacrată pandemiei noului coronavirus.

Liderul de la Casa Albă a mai declarat că „Statele Unite sunt pregătite să sprijine Libanul”. „Vom fi acolo să ajutăm. Pare un atac teribil”.

Anterior, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a declarat că SUA „supraveghează situaţia şi sunt gata să furnizeze asistenţă poporului libanez care îşi revine din această tragedie oribilă”. El a subliniat că SUA vor aştepta rezultatele investigaţiei guvernului libanez cu privire la cauzele acestor explozii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here