Emil Boc va fi audiat ca martor în dosarul Vanessei Youness, prietena lui Gelu Oltean

Primarul orașului Cluj, fostul premier al României, Emil Boc, va fi audiat pe 21 iulie prin videoconferință, în calitate de martor, de magistratul care judecă procesul în care afacerista Amal Vanessa, Youness, prietena fostului șef DIPI, Gelu Oltean, este acuzată de trafic de influență, informează ziare.com.

Potrivit DNA, Youness ar fi primit un milion de euro de la un om de afaceri, după ce a promis că va interveni pe lângă un demnitar pentru aprobarea unor documente ce priveau licențe IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educației Naționale în școli. Procesul a fost suspendat în acest an că urmare a măsurilor luate în vederea reducerii impactului pandemiei COVID-19.

La termenul de marți, trebuiau să fie audiați fostul premier Emil Boc, fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Valerian Vreme, și afaceriștii Florică Claudiu, Dinu Pescariu și Mihail Dinu.

Boc a anunțat instanța, printr-o adresă, că nu se poate prezenta pentru că trebuie să coordoneze o dezbatere publică privind mediul de afaceri clujean post- pandemie.

La rândul lor, Claudiu Florică și Dinu Pescariu au calitatea de inculpați într-un dosar de la Înalta Curte, iar marți trebuiau să fie audiați în acest caz, așa că nu au putut veni.

Potrivit dosarului DNA, Florică și Pescariu au denunțat-o pe Youness în 2016, înainte să afle organul de urmărire penală, așa că au beneficiat de clauză de nepedepsire în acest caz, potrivit Legii 682/2002 privind protecția martorilor.

*Fost ministru, martor în dosar

Singurul martor care venit în fața Tribunalului București a fost fostul ministru al Comunicațiilor, Valerian Vreme. În sala de judecată a fost prezentă și Vanessa Youness. Politicianul a explicat instanței cum s-a derulat procesul de semnare a contractului subsecvent pentru licențe Microsoft.

„Nu o cunosc pe Vanessa Youness,” precizează, încă din debutul mărturiei, fostul ministru.

Valerian Vreme a explicat instanței că o primă notă realizată de subordonații săi, în ferbuarie 2012, privind achiziția de licențe IT pentru școli, a fost respinsă de Guvern, dar că în iunie 2012 această a fost aprobată. Cum s-a întâmplat între cele două momente?

„În următoarea perioadă au existat mai multe adrese de la Microsoft în care se cerea Guvernului României să procedeze la semnarea unui contract subsecvent pentru licențele din școli. Acestea erau expirate la aceea vreme, deja cam de un an. Adresele erau adresate mie, Guvernului și Ministerului Educației, dar și Cancelariei primului ministru.

În acest context, am fost chemat de Emil Boc pentru a-i prezența în detaliu proiectul de licențiere. Ministerul nu avea alocație bugetară și era nevoie de Ministerul Finanțelor și de acceptul celorlalte ministere. Am expus proiectul de licențiere, îmi amintesc că una dintre motivațiile pentru care era în stare de așteptare era inexistentă banilor.

Totodată am primit un telefon de la guvern, de la premier, prin care mi s-a spus să mă.prezint cu proiectul în ședința de guvern. Eu am preluat proiectul de la cei de la secretariatul general al ministerului cu notă ce conținea și semnătură ministrului Educației și fundamentarea de la Ministerul Educației,” declara Vreme.

Potrivit acestuia, notă a fost discutată într-o ședința sia fost aprobată pe 6 iunie 2012. Așa că au fost demarcate procedurile pentru semnarea contractului subsecvent.

„Una din amenințările făcute de Microsoft atunci, a fost că statul român va trebui să dea jos licențele de pe toate calculatoarele din școli, periclitandu-se susținerea examenelor ce urmau,” afirmă Vreme.

*Acuzațiile DNA

Potrivit DNA, în perioada februarie – august 2011, Youness Amal Vanessa a pretins și ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promițând că va interveni pe lângă un înalt demnitar în vederea aprobării unor documente ce priveau licențele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educației Naționale în școli.

„Documentația respectivă a fost aprobată la dată de 06 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale inculpatei, menționate mai sus. Cu toate acestea, inculpata a primit banii pretinși, în două tranșe, printr-un intermediar, astfel suma de 720.621 euro a fost virată în contul unei societăți controlată de Youness Amal Vanessa, exact în ziua în care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor respective (14.07.2011), iar restul sumei i-a fost înmânată inculpatei în numerar”, anunță DNA.

În cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra mai multor bunuri imobile (4 terenuri, 6 apartamente, 2 garaje, etc.) ce aparțîn inculpatei.

Într-un alt dosar, a cărei anchetă s-a finalizat în această primăvară, Gelu Oltean, fost șef al DGIPI, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzat că a organizat împreună cu iubita lui, Vanessa Youness, și cetățeanul britanic Thomas Lishman ședințe de șamanism la care participau zeci de persoane, unde se consumau droguri, respectiv o băutură tradițională folosită de triburile din Amazon, care provoacă viziuni și halucinații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here