VIDEO | Incendiile de vegetație se apropie de centrala Cernobîl. Autoritățile ucrainene insistă că totul este sub control

Incendiile care fac ravagii de mai bine de o săptămână în Ucraina sunt la mai puțin de un kilometru distanță de centrala nucleară de la Cernobîl, relatează Radio Europa Liberă.

Experții în domeniul mediului au avertizat că incendiile ar putea ridica cenușă radioactivă în aer, amenințând rezidenții din zonele apropiate și din Kiev.

Însă Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență insistă că nivelul de radiații din regiunea Kiev „nu depășește valorile naturale”, iar cel din zona de excludere din jurul centralei nucleare sunt „neschimbate”.

Directorul interimar al inspecţiei ecologice guvernamentale Egor Firsov declarase cu o săptămână în urmă că în zonă a fost detectată o radioactivitate de 16 ori mai mare decât nivelurile normale.

„Zona este o torță”

Directorul unei asociaţii care organiza vizite cu ghid în zona de excludere, Iaroslav Iemelianenko a anunţat pe Facebook că incendiul a atins oraşul-fantomă Pripiat, evacuat după catastrofă. „Zona este o torță. Autoritățile locale raportează că totul este sub control, dar de fapt incendiul se răspândește rapid, cucerind tot mai mult teritoriu”, a scris Iemelianenko pe Facebook.

ONG-ul Greenpeace avertizează că este vorba despre cel mai grav incendiu în zona de excludere de la Cernobîl – pe o rază de 30 de kilometri în jurul fostei centrale nucleare.

Greenpeace susține că incendiile din zona de excludere sunt mult mai mari decât recunosc autoritățile de la Kiev. „Un incendiu care se apropie de o instalație de radiații nucleare este întotdeauna un risc”, a spus Rashid Alimov, șeful biroului de proiecte energetice din cadrul Greenpeace Rusia.

De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Serviciului pentru Situații de Urgență, Olga Kozak, a declarat agenției de știri DPA că situația este „cu siguranță gravă, dar sub control”.

„Puțină distracție”

Incendiile de vegetație au început pe 3 aprilie în partea de vest a zonei de excludere și s-au răspândit rapid în pădurile din jur.

Principala sarcină a pompierilor este să localizeze incendiile şi să le limiteze extinderea, a precizat el.

Kievul a mobilizat elicoptere bombardiere cu apă pentru a stinge sinistrul, care durează de la 4 aprilie, alimentat de rafale violente de vânt.

Vinovat de izbucnirea incendiilor ar fi un localnic de 27 de ani, care ar fi făcut un foc din iarbă și gunoaie pentru „puțină distracțe”, potrivit informațiilor făcute publice de poliția locală.

Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci de teama radiaţiilor o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here