VIDEO | Kamala Harris, mesaj de puternic de la București: Este clar, ca membri NATO, că un atac împotriva unei ţări este un atac împotriva tuturor

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Vicepreședintele american Kamala Harris vizitează vineri România pentru prima oară de la preluarea mandatului. Vizita la București face parte dintr-un scurt turneu regional menit să transmită încă un semnal de susținere a statelor aflate pe flancul estic al NATO în fața agresiunii Rusiei. Ultimul vicepreședinte american care a vizitat România a fost chiar actualul președinte al SUA. Joe Biden a venit la București în mai 2014 tot pe fondul unor tensiuni existente în Ucraina legate de anexarea Crimeei.

Vineri, la București, Klaus Iohannis şi Kamala Harris au discutat despre noi sancţiuni care ar putea fi impuse Rusiei, după invadarea Ucrainei. ”Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice”, afirmă Kamala Harris, în timp ce Klaus Iohannis a precizat că, dacă vor fi necesare noi sancţiuni, acestea vor fi impuse.

”De la început, SUA au încercat să se angajeze în activitate diplomatică în mod dinamic. Din ce ştim şi din ce am fost martori, Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice. Am observat la Putin minciuni, dezinformare şi activităţi de agresiune. Noi considerăm în continuare că diplomaţia este modalitatea de rezolvare a acestor probleme şi să ne asigurăm că aliaţii noştri sunt puternici şi trebuie să existe consecinţe serioase în ceea ce priveşte ceea ce face Rusia”, a afirmat, vineri, Kamala Harris, citată de News.ro.

Aceasta a precizat că s-a impus sancţiuni importante Rusiei, iar efectele acestora se văd deja.

La rândul său, Klaus Iohannis a afirmat că pachetul de sancţiuni a fost discutat cu SUA şi NATO, cu UE.

”Vom continua să discutăm cu aliaţii noştri. Vorbim despre partea economică şi am arătat că suntem ferm hotărâţi să implementăm art 5 al NATO şi, dacă va fi necesar să aplicăm alte sancţiuni, acestea vor fi aplicate”, a declarat Klaus Iohanns.

Garanția NATO

Kamala Harris şi Klaus Iohanis au fost întrebaţi, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă acest conflict din Ucraina s-ar putea extinde spre România şi spre Moldova şi dacă va exista o suplimentare a trupelor SUA în ţara noastră.

“Trebuie să repet că SUA sunt angajate în prietenia şi dedicarea pentru România şi acest angajament cu trupe pentru România, cel mai recent forţele batalionului Striker. Aşa cum ştie poporul român, aşa cum ştim cu toţii, este o situaţie dinamică şi tot timpul evaluăm situaţia. În ceea ce priveşte cu ce s-ar putea întâmpla cu comportamentul lui Putin, nu pot să speculez, dar noi suntem foarte fermi şi este clar, ca membri NATO, că un atac împotriva unei ţări este un atac împotriva tututor”, a transmis vicepreşedinta SUA, citată de News.ro.
Iohannis a menţionat că nu sunt date că România ar fi ţintită printr-o agresiune. “Nu avem date care indică că România ar fi ţintită printr-o agresiune. Este clar că această acţiune a Rusiei, acest război împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar şi acesta este unitatea NATO şi hotărârea aliaţilor din NATO de a sta împreună şi de a se apăra împreună”, a explicat preşedintele Iohannis.

Laude pentru gestionarea problemei refugiaților

România „a fost extraordinară în generozitatea şi curajul” demonstrate în contextul conflictului Rusia-Ucraina, a mai declarat, vineri, la Cotroceni, vicepreşedintele SUA,potrivit Agerpres.

„Vă mulţumesc din partea Statelor Unite ale Americii. România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul arătate în acest moment”, a spus oficialul american.

Ea a adăugat că „o lume întreagă” a văzut sprijinul pe care românii l-au oferit refugiaţilor.

Reuters: Vizita în Polonia şi România se va concentra pe următorii paşi împotriva Rusiei

Vizita vicepreşedintelui Kamala Harris în Polonia şi România este un semn al încrederii tot mai mari a preşedintelui Joe Biden în capacitatea ei de a se ocupa de diplomaţia la nivel înalt, comentează Reuters. Este, de asemenea, un efort al administraţiei americane de a-i reasigura pe aliaţii neliniştiţi şi de a-şi continua campania de a izola Moscova pe plan internaţional, chiar dacă SUA încearcă să evite un conflict direct cu Rusia.

Kamala Harris se va concentra pe mijloacele prin care statele membre ale NATO pot implementa sancţiunile economice adoptate şi pot merge înainte împreună, au spus înalţi oficiali ai administraţiei americane citați de Reuters.

Ea se va întâlni de asemenea cu refugiaţi ucraineni din Polonia şi va discuta despre continuarea ajutorului umanitar şi a asistenţei de securitate pentru Ucraina şi regiune, potrivit oficialilor.

Vicepreşedinta SUA va discuta despre aceste chestiuni la Varşovia şi cu premierul canadian Justin Trudeau, care se află de asemenea în regiune, au mai spus sursele citate.

„O mare parte din discuţiile din cele două capitale vor fi despre următorii paşi, despre cum se poate merge înainte”, a precizat unul dintre oficiali.

Vizita Kamalei Harris în Europa de Est survine după participarea la Conferinţa de Securitate de la Munchen, din Germania, când invazia rusă din Ucraina devenea iminentă. Ea s-a întâlnit acolo cu aliaţii şi partenerii SUA, inclusiv cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în încercarea de a-i ţine uniţi pe aliaţii europeni.

Recomandările Poliției Capitalei pentru ziua de vineri

Poliţia Capitalei le recomandă conducătorilor auto ca vineri, între orele 12,00 – 17,00, să evite deplasarea pe DN 1, pentru a evita formarea de ambuteiaje.

În contextul evenimentelor prilejuite de vizita vicepreşedintelui american Kamala Harris la Bucureşti, în data de vineri 11 martie, s-au dispus o serie de măsuri, însoţite de recomandări menite să vină în sprijinul cetăţenilor pe toată durata acestui eveniment. Autorităţile implicate au în vedere ca măsurile de securitate instituite să interfereze cât mai puţin cu activităţile cotidiene ale populaţiei”, a transmis, joi, Grupul de comunicare special constituit cu ocazia vizitei vicepreşedintelui american.

Astfel, pentru participanţii la trafic vor fi dispuse măsuri de fluidizare a circulaţiei şi, în acest context, Brigada Rutieră Bucureşti solicită conducătorilor auto să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor.

 ”Conducătorilor auto le este recomandat, ca vineri, 11 martie, în intervalul orar 12:00 – 17:00, să evite deplasarea pe Drumul Naţional 1, pentru a preîntâmpina formarea eventualelor ambuteiaje. Apelăm la sprijinul cetăţenilor şi le mulţumim acestora pentru înţelegerea acordată cu privire la acest eveniment de o importanţă deosebită pentru România”, a mai prcizat sursa citată.

Un cyborg pe nume Lavrov. Despre „internetul suveran” și „lalelele negre”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here