VIDEO | La Notre Dame începe operațiunea delicată din zona săgeții distruse de incendiu

Sursa: Wikimedia

Începe ultima fază a operațiunii delicate de dezmembrare a schelei ridicate în jurul săgeții de la catedrala Notre-Dame de Paris, distrusă în incendiul de anul trecut.

„Schela rezistase prăbușirii săgeții, dar a fost deformată de căldura degajată de flăcări”, arată autoritățile franceze, într-un comunicat citat de Le Monde.

Schela, formată din 40.000 de segmente, cântărește 200 de tone „jumătate din care se află la peste 40 de metri înălțime”. Ea a fost întâi consolidată și ancorată de grinzi metalice pe trei niveluri, pentru a o stabiliza.

A fost instalată o a doua schelă și, începând de luni, două echipe de câte cinci tehnicieni vor coborî, alternativ, pe corzi, cât mai aproape de zonele arse. Ei vor tăia țevile contopite, care vor fi apoi îndepărtate cu o macara de 80 de metri.

Întreaga operațiune se va desfășura pe tot parcursul verii.

Imediat după incendiul care a stârnit un val de emoție la nivel mondial, președintele Emmanuel Macron a anunțat reconstrucția în cinci ani a acestei bijuterii gotice.

Totuși, lucrurile au avansat cu sincope. Lucrările au fost întârziate în timpul verii din cauza măsurilor luate împotriva contaminării cu plumb. Apoi, în toamnă și iarnă, vremea a fost în general rea, ​​cu vânturi de peste 40 km/h.

Apoi, a venit primăvara lui 2020, iar șantierul a intrat în „adormire” cin cauza epidemiei de coronavirus. Activitatea la fața locului a fost reluată la sfârșitul lunii aprilie, iar piața catedralei a fost deschisă în 31 mai.

O necunoscută majoră persistă, de asemenea, cu privire la forma finală a săgeții care s-a prăbușit în timpul incendiului: dacă ar trebui să fie identică cu cea a lui Viollet-Le-Duc sau, după cum menționa președintele Macron, să fie mai degrabă un „gest arhitectural contemporan”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here