Operaţiunile de salvare la blocul din Dnipro s-au încheiat. Ultimul bilanţ al victimelor: 44 de morţi şi 20 de dispăruţi

Autorităţile ucrainene au anunţat, marţi după-amiază, încetarea operaţiunilor de căutare şi salvare în ruinele blocului de locuinţe lovit sâmbătă de o rachetă în timpul unui nou raid rusesc asupra Ucrainei, ultimul bilanţ al victimelor fiind de 44 de morţi şi 20 de dispăruţi, relatează AFP.

Dintre cele 44 de persoane al căror deces este confirmat, 5 sunt copii. Alte 79 de persoane sunt rănite, dintre care 16 copii, în timp ce 20 de persoane nu au fost găsite nici la trei zile după atac şi sunt date dispărute, potrivit Agerpres.

Acesta este atacul care a produs cele mai multe victime civile de când a început invazia rusă în urmă cu 11 luni. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis luni că ”orice persoană vinovată de această crimă de război va fi identificată şi deferită justiţiei”.

Potrivit armatei ucrainene, blocul de locuinţe a fost lovit de o rachetă rusească Kh-22, concepută pentru lovirea portavioanelor, dar pe care în actualul conflict din Ucraina armata rusă a mai folosit-o pentru lovirea unor ţinte terestre. Armata ucraineană susţine că nu dispune de echipamente antiaeriene capabile să doboare astfel de rachete.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris luni lovirea blocului de locuinţe din Dnipro drept o ”tragedie”, provocată în opinia Moscovei de acţiunea antiaerienei ucrainene.

”Armata rusă nu atacă clădiri rezidenţiale sau obiecte ale infrastructurii civile”, a spus Peskov, care a făcut referire şi la o declaraţie a consilierului prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, ce a sugerat că racheta care a lovit imobilul din Dnipro fusese doborâtă de antiaeriana ucraineană.

Arestovici a revenit marţi asupra acestei declaraţii, şi-a cerut scuze public şi a demisionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here