VIDEO | NATO, 70 de ani în 70 de secunde / Stoltenberg: „Este cea mai de succes alianță din istorie”

Captură video

Alianța Nord-Atlantică a publicat pe pagina sa de Facebook un clip de 70 de secunde care cuprinde un excurs istoriografic în cele șapte decenii de existență NATO.

Summitul NATO de la Londra marchează 70 de ani de înființarea blocului militar.

„NATO este cea mai de succes alianță din istorie, pentru că am reușit mereu să ne schimbăm. Cât timp vom îmbrățișa schimbarea, vom fi mereu cea mai bună alianță”, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg într-o conferință organizată în Central Hall Westminter.

„Când te uiți la NATO, observi că merge, Alianța livrează așteptările, avem cele mai bune tehnologii de apărare colectivă la nivelul ultimei generații. Aliații europeni investesc mult mai mult în securitate. Deci, Alianța livrează. Nu ar trebui să ne îndoim de unitatea și de voința politică în a ne apăra reciproc. Obiectivul NATO este să protejeze și să descurajeze amenințările”, a adăugat șeful NATO.

„Cel mai bun mod de a exprima unitatea este să apelăm la fapte. Avem trupe multinaționale conduse de Canada și SUA. Asta trimite un mesaj clar privind apărarea colectivă, faptul că dacă o țară NATO este atacată, inamicul va primi un răspuns din partea tuturor membrilor. Eu sunt politician și mi se spune adesea că am o retorică slabă. Așa este și cazul Alianței: NATO are o retorică slabă, dar substanță puternică”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Cei 29 de lideri ai statelor membre ale NATO se reunesc marţi la Londra pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a Alianţei Nord-Atlantice, umbrită însă de dispute referitoare la scopul şi direcţia sa strategică.

Pe parcursul a două zile, reuniunea va declanşa un „proces de reflecţie” destinat consolidării cooperării politice în interiorul NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here