VIDEO | Nou val de bombardamente rusești în Ucraina. Efectele, resimțite și peste Prut. Maia Sandu: „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”

Sursa: captură video

Sirenele care avertizează în privinţa unor raiduri aeriene răsunau, miercuri, pe întreg teritoriul Ucrainei, iar oficiali din cel puţin două regiuni au declarat că apărarea aeriană locală a fost pusă în funcţiune pentru a anihila rachetele ruseşti, relatează Reuters, preluat de News.ro.

UPDATE. Cel puţin trei persoane au fost ucise şi şase rănite în urma unui atac cu rachete ruseşti la Kiev, potrivit administraţiei oraşului.

Oleksii Kuleba, şeful administraţiei militare regionale, a declarat că întreaga regiune a Kievului a rămas fără electricitate după ce loviturile aeriene ale Moscovei au vizat infrastructura critică.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a transmis, de asemenea, că alimentarea cu apă a oraşului a fost întreruptă.

Liovul, complet în întuneric

La rândul său, primarul oraşul Liov, Andrii Sadovii, a anunţat că întreaga localitate din vestul ţării, aflată în apropiere de graniţa cu Polonia, este „fără lumină”. Sadovii a avertizat, de asemenea, că vor exista întreruperi şi în ceea ce priveşte alimentarea cu apă a oraşului.

Firma ucraineană de energie nucleară, Energoatom, a anunţat că mai multe unităţi au fost oprite la centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al Energoatom a declarat: „Totul este în regulă cu centrala. Nu este generată energie electrică”.

Bombardamente la Kiev

Autorităţile din Kiev au anunţat că cel puţin o persoană a fost ucisă de cel mai recent atac rusesc asupra capitalei, scrie „The Guardian”.

O altă persoană a fost, de asemenea, rănită în urma unui bombardament care a avariat o clădire cu două etaje, potrivit guvernului militar al oraşului.

Au fost auzite explozii în Liov şi Kremenciuk, în regiunea Poltava.

De asemenea, au fost raportate întreruperi de energie electrică pe întreg teritoriul Ucrainei.

Populaţiei i s-a cerut să rămână în adăposturi.

Republica Moldova, fără curent

Bombardamentele rusești au creat o criză gravă și în Republica Moldova, iar președinta Maia Sandu a rezumat situația de la fața locului:
  • Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.
  • Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.
  • Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”.

Kuleba cere sisteme de apărare antiaeriană cât mai repede posibil

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut ca Ucraina să primească „toate sistemele de apărare aeriană necesare, cât mai curând posibil”, în urma noilor atacuri ruseşti cu rachete.
Moscova a lansat „o nouă teroare cu rachete” împotriva Kievului şi a altor oraşe ucrainene pentru a „sărbători” recunoaşterea de către Parlamentul European a Rusiei ca stat terorist, a declarat Kuleba pe Twitter.

Un nou val de atacuri cu rachete vizează tot teritoriul Ucrainei

O serie de explozii au fost auzite la Kiev în ceea ce pare să fie un nou val de atacuri cu rachete ale Rusiei în Ucraina.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a confirmat au atac asupra infrastructurii critice. Exploziile au fost urmate de întreruperi ale energiei electrice.

Explozii au fost auzite şi în regiunile Mikolaiv şi Dnipropetrovsk, iar apărarea antiaeriană pare să fi eliminat o parte dintre ele, scrie „The Guardian”.

Anton Geraşcenko, consilier la Ministerul ucrainean de Interne, a distribuit o înregistrare video în care se vede cum o rachetă rusească zboară deasupra regiunii Harkov.

O rachetă a fost auzită şi la Dnipro:

Ucraina: Lupte în curs de desfăşurare la sud de Nikolaev; Crimeea vizată de un ”atac cu dronă”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here