VIDEO | O nouă seară de violențe pe străzile Barcelonei

O nouă seară de proteste violente pe străzile Barcelonei. Confruntările cu poliția continuă în nota zilelor trecute, atacatorii folosind cocktailuri molotov, pietre și bucăți desprinse din trotuare, după cum se vede din imaginile transmise de Euronews.

Aceste noi răbufniri de violență au eclipsat protestul pașnic de peste zi, iar apelurile la greve și blocaje curg în continuare.

Potrivit The Guardian, pe fondul evenimentelor din ultima vreme, autoritățile de resort spaniole au decis să amâne partida de fotbal dintre Real Madrid și Barcelona, care ar fi trebuit să se țină în capitala catalană.

Context

Liderii mișcării separatiste republicane catalane au primit ani grei de închisoare din partea Curții Supreme a Spaniei, după doi ani de procese. Totuși, ei fi putut primi sentințe și mai dure, dar judecătorii i-au achitat de rebeliune violentă, o faptă mai gravă care ar i-ar fi putut trimite 25 de ani la închisoare.

Oriol Junqueras, fost vicepreședinte al administrației regionale catalane (Generalitat) a fost găsit vinovat de rebeliune și delapidare de fonduri și a primit 13 ani de închisoare. El se află în detenție preventivă din noiembrie 2017.

Raul Romeva, fost ministru de Externe în administrația regională de la Barcelona, Jordi Turull, fost purtător de cuvânt al Generalitat și Dolors Bassa, ministrul Muncii, a primit 12 ani de închisoare pentru aceleași fapte ca Junqueras.

Carme Forcadell, fost președinte al Parlamentului regional catalan și persoana care a dat citire așa-zisei „declarații de independență” a Cataloniei la 27 octombrie, a primit 11 ani și 6 luni. Joaquim Forn și Josep Rull, alți foști miniștri, au primit câte 10 ani și 6 luni.

Jordi Cuixart și Jordi Sanchez, liderii a două influente mișcări civice pro-independență, au fost găsiți vinovați de rebeliune și au primit nouă ani de închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here