VIDEO | „Operațiunea Ambuteiaj”, protest cu mitraliere în capitala statului Michigan. Tensiuni alarmante în oraș din cauza măsurilor anti-coronavirus

Foto: Twitter

Câteva mii de mașini au inundat străzile orașului Lansing, capitala statului Michigan, într-o acțiune de protest față de extinderea politicilor de izolare.

Denumit „Operațiunea Ambuteiaj”, protestul trebuia inițial să aibă loc doar înăuntrul automobilelor, însă situația a scăpat de sub control și sute de oameni s-au vărsat în stradă, adunându-se apoi pe treptele capitoliului din Lansing și încâlcând orice normă de distanțare socială.

Foto: Twitter

Protestul a fost organizat de Coaliția Conservatoare din Michigan, potrivit NPR. La manifestație au luat parte mici întreprinzători, suporteri ai președintelui Donald Trump și chiar și membrii unei miliții – Miliția Libertării din Michigan -, care au apărut pe străzi purtând mitraliere.

„Suntem aici pentru a ne asigura că toată lumea are dreptul de-a se aduna în mod pașnic”, a spus unul dintre membrii miliției, citat de ABC News.

Toate reproșurile celor din stradă s-au îndreptat spre guvernatoarea democrată Gretchen Whitmer, criticată de liderii republicani pentru extinderea aspră a unui ordin precedent legat de restricțiile în spațiul public.

Whitmer a impus unele dintre cele mai drastice restricții din SUA, cum ar fi limitarea numărului de persoane în spațiile comerciale la patru clienți pe suta de metri pătrați și interzicerea staționării, chiar și membrilor aceleiași familii, în afara casei.

„Am văzut pe cineva care le oferea bomboane copiilor. Știm că acest miting a pus în pericol oamenii. Acest tip de activitate va pune mulți oameni în pericol și, din păcate, va prelungi perioada de timp pe care trebuie să o trăim astfel”, a reacționat Gretchen Whitmer.

„Administrația noastră nici măcar nu poate gestiona site-ul pentru șomaj. Nu pot rezolva această criză, ci doar o perpetuează”, a declarat unul dintre organizatorii „Operațiunii Ambuteiaj”.

„Dacă nu vor pune ceva în loc în curând, veți forma unui altfel de protest – pur și simplu vor deschide magazinele. Pentru că, ce-i drept, cele mai multe afaceri își pot permite să plătească o amendă de 1.000 de dolari. Cel puțin vor avea șansa să își câștige traiul”, a atras atenția purtătorul de cuvânt al Coaliției Conservatoare din Michigan, Matt Seely.

Statele Unite au înregistrat miercuri un nou record de aproape 2.600 de noi decese în 24 de ore ca urmare a îmbolnăvirii cu noul coronavirus, cel mai ridicat bilanţ înregistrat de o ţară, conform datelor anunţate de Universitatea Johns Hopkins, informează AFP.

Astfel, pe teritoriul SUA, în intervalul orar 20.30 marţi – 20.30 miercuri s-au produs 2.569 de decese, conform sursei citate.

Aceste morţi cresc bilanţul total al deceselor la 28.326.

În SUA au fost diagnosticate 637.000 de cazuri îmbolnăvire cu noul coronavirus, cel mai mare număr de cazuri înregistrate oficial pe glob.

Până în prezent au fost efectuate aproximativ 3.2 milioane de teste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here