ViDEO | Peste 200.000 de protestatari au manifestat sâmbătă, în Franța, împotriva permisului sanitar

Peste 200.000 de persoane, din care peste 14.000 la Paris, au protestat în mai multe orașe din Franța, sâmbătă, pentru al treilea weekend consecutiv față de permisul de sănătate, o mobilizare în creștere, potrivit cifrelor Ministerului de Interne, scrie AFP.

La ora 18:00, serviciile Ministerului de Interne au numărat 204.090 de manifestanți, inclusiv aproximativ 14.250 la Paris, pentru 184 de acțiuni în total.

Sâmbăta trecută, aceste demonstrații au reunit în total 161.000 de persoane, inclusiv 11.000 la Paris.

Deși autorităţile se aşteptau să vadă 150.000 de persoane mărşăluind în acest weekend, numărul protestatarilor a fost mult mai mare.

La Paris, o primă manifestaţie a mai multor mii persoane a fost marcată de ciocniri cu poliţia, potrivit Agerpres care citează AFP.

Peste 3.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru a încadra marşurile, la o săptămână după ce manifestanţii au invadat bulevardul Champs-Elysees, unde accesul era blocat sâmbătă.

La Rennes (vest), manifestaţia a atras 2.900 de persoane, „fără incidente în acest stadiu”, a declarat prefectura la începutul după-amiezii, o creştere a mobilizării faţă de sâmbăta trecută (2.200 de persoane).

„Sunt evreul lui Macron”, „vaccinează-mă împotriva fascismului şi capitalismului” sau „Media mincinoase! Vrem adevărul”, se putea citi pe pancartele purtate într-o atmosferă festivă şi zgomotoasă.

În oraşele din sud-est, peste 20.000 de persoane au fost numărate de autorităţi, în principal în Montpellier (8.500) şi la Nisa (6.500).

„Preşedinte, deputaţi, senatori, oameni de ştiinţă, jurnalişti, toţi sunt laşi”, se putea citi pe o pancartă, iar pe alta „Nu sunt nici cobai şi niciun cod QR”.

La Lille (nord), mai mult de 2.000 de persoane, inclusiv aşa-numite „veste galbene”, au mărşăluit, scandând „libertate, libertate” sau „permisul sanitar nu-l dorim, permisul autoritar nu-l vrem”.

Permisul sanitar, ce impune prezentarea unui certificat complet de vaccinare împotriva COVID-19 sau a unui test negativ recent, a fost adoptat definitiv duminica trecută de Parlamentul francez. În prezent, ţara se confruntă cu o explozie a numărului de noi cazuri din cauza epidemiei (peste 24.300 vineri), în special în zonele turistice, creştere cauzată de varianta foarte contagioasă Delta.

Coronavirusul a ucis în total 111.855 de persoane în Franţa de la începutul pandemiei.

Aplicat deja în locurile culturale şi de agrement din 21 iulie, extinderea permisului sanitar pentru cafenele, târguri, expoziţii, saloane, restaurante şi trenuri este programată pentru 9 august.

Persoanele care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19 reprezintă aproximativ 85% dintre bolnavii spitalizaţi în Franţa, inclusiv la terapie intensivă, şi 78% din decesele cauzate de virus, potrivit unui studiu publicat vineri.

Franţa a depăşit săptămâna aceasta pragul de 50% din populaţie complet vaccinată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here