VIDEO Proiectul „Siria Banksy”: Graffiti împotriva armelor și un strigăt adresat Occidentului

Foto: Atlantic Council

În regiunea siriană Idlib, ultimul bastion al rebelilor sirieni, se înregistrează bombardamente sporadice, în pofida unei încetări a focului decretate pe 31 martie acest an, după patru luni de bombardamente ale regimului sirian şi ale Rusiei, acţiuni soldate inclusiv cu moartea a 960 de civili, potrivit ONG-ului Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Viața merge însă mai departe. În ciuda raidurilor aeriene ale forțelor Assad, împreună cu alițaii lor – Rusia și Iran, sau de cealaltă parte, a campaniilor aeriene americane împotriva grupării Tahrir al-Sham (conexiuni cu Al-Qaeda), oamenii caută un strop de normalitate în jur. Iar un ONG local sirian, Kesh Malek, încearcă să imprime speranță în decorul dezolant al războiului printr-o sumedenie de campanii umanitare.

Unul dintre proiectele de succes din acest an ale organizației este „Siria Banksy”, care a transformat zidurile ciuruite din Idlib într-o veritabilă rezervație de graffiti, fiind printre altele și un elogiu adus artei vizuale cu puternice mesaje politice semnată de celebrul Banksy.

Proiectul „Siria Banksy” a debutat în martie 2019, pentru a coincide cu împlinirea a opt ani de la revoluția siriană. Fiecare graffiti este un „mesaj în sticlă” trimis Occidentului, un act de rebeliune împotriva marginalizării problemei siriene în rândul comunității internaționale, spun realizatorii campaniei.

Think tank-ul american Atlantic Council a dedicat un video-eseu proiectului „Siria Banksy”, parte a unui serial care se concentra pe activitatea Kesh Malek.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here