VIDEO | „Putin – teroris!” Val uriaș de solidaritate față de Ucraina în întreaga lume

„Opriţi războiul!”, „Opriţi-l pe Putin!”: de la Berlin la Praga, trecând prin Madrid şi Vilnius sute de mii de persoane, arborând culorile galben şi albastru ale drapelului Ucrainei, au defilat duminică în Europa pentru a denunţa invazia rusă şi a-şi exprima temerea de o extindere a conflictului, relatează AFP într-o amplă sinteză, potrivit Agerpres.

Numai în capitala germană, cel puţin 100.000 de persoane – conform poliţiei – s-au reunit în centrul Berlinului, 70.000 la Praga, 40.000 la Madrid, 15.000 la Amsterdam şi 10.000 la Copenhaga.

La Berlin, mobilizarea a fost de cinci ori mai mare decât se aşteptau organizatorii, mărturisind emoţia suscitată de războiul în Ucraina, care trezeşte amintiri sumbre în această metropolă, epicentrul Războiului rece până în 1990.

 

„Berlinul la 670 km de linia frontului!”, „Opriţi ucigaşul!” sau „Nu celui de-al Treilea Război Mondial!” se putea citi pe pancartele agitate de protestatari, drapaţi adesea în culorile galben-albastru.

„Slalva Ukrainî!” (Glorie Ucrainei!) au lansat de asemenea manifestanţi în faţa Ambasadei Rusiei, agitând drapele ucrainene.

„Nu este suficient să spui că Putin este un tip rău, trebuie ca Germania să se bată pentru democraţie şi să-şi asume responsabilităţile”, a declarat pentru AFP un manifestant de 49 de ani, în timp ce guvernul său a ezitat mult timp înainte de a renunţa la politica sa conciliantă faţă de Moscova.

 

„Mama mea s-a refugiat într-o pivniţă, tatăl meu acasă, la parter, într-un cartier din nordul Kievului”, intervine în mijlocul mulţimii una dintre participante, Valeria Moiseeva, o ucraineancă de 35 de ani, însărcinată.

Germania găzduieşte peste 300.000 de persoane de origine sau naţionalitate ucraineană pe teritoriul său, precum şi o importantă diasporă rusească la Berlin.

La Praga, celebra piaţă Venceslas din centrul capitalei cehe, era plină de lume. Acest loc este simbolic pentru că aici s-a desfăşurat confruntarea cu tancurile ruseşti în 1968 în cursul „Primăverii de la Praga”.

„Ruşine!”, strigau protestatarii agitând pancarte cu inscripţia „Opriţi monstrul!” şi comparându-l pe şeful statului rus cu Adolf Hitler.

 

„Este într-adevăr teribil, trebuie ca toate astea să înceteze”, a spus Daria Ostapenko, o ucraineancă venită cu copiii săi.

„Putin – terorist!”, „Putin, afară din Ucraina!”, scanda mulţimea în acest timp în centrul Madridului. „Sancţiunile adoptate în această zi sunt foarte slabe şi lui Putin puţin îi pasă de ele, singurul lucru care ar putea să-l afecteze este ca cineva să ne ajută din punct de vedere militar”, spune Nadia Pavliuk, o ucraineancă stabilită în capitala spaniolă.

Aproape 10.000 de persoane au participat duminică la o manifestaţie de susţinere a Ucrainei în faţa ambasadei ruse la Copenhaga. „Voi toţi şi întreaga Europă sunteţi ameninţaţi de Rusia”, a lansat şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, care era şi ea prezentă.

La Vilnius, în Lituania, sute de manifestanţi au mărşăluit, scandând „Glorie Ucrainei!”. „Fraţii noştri ucraineni nu ne-ar ierta tăcerea”, a declarat jurnaliştilor şefa opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil în Lituania.

Pe străzile Atenei, unde cel puţin 1.000 de persoane se adunaseră, Evghenia Rodionova, o ucraineancă de 40 de ani, nu-şi ascunde teama, afirmând că Putin trebuie oprit acum la Kiev pentru a-l împiedica să atace şi alte oraşe în Europa.

Manifestaţii similare s-au desfăşurat la Roma, Paris, Amsterdam, Barcelona, Bilbao, Podgorica şi Tel Aviv, dar şi în Ecuador, unde un mic grup de protestatari au agitat pancarte cu inscripţia „Putin, asasin!” în faţa ambasadei ruse.

Chiar şi în Irak, câteva zeci de expaţi ucraineni s-au reunit în faţa unei clădiri a ONU la Erbil, în Kurdistan. „Opriţi războiul!” se putea citi pe o pancartă agitată de două tinere. Pe o alta era inscripţionat:”Suntem mândri de armata ucraineană!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here