VIDEO | Revolte în Guadelupa față de vaccinarea obligatorie. Departamentul francez aşteaptă întăriri poliţieneşti

Foto: Twitter

Departamentul francez Guadelupa, situat în Caraibe, aştepta duminică sosirea întăririlor poliţieneşti, după o nouă noapte de violenţe având ca origine contestarea introducerii permisului sanitar şi a vaccinării obligatorii a personalului medical împotriva COVID-19, care a degenerat într-o criză socială de amploare, notează Agerpres, care citează AFP.

Ca şi în ajun, noaptea de sâmbătă spre duminică a fost agitată, între blocaje rutiere, incendii şi jafuri care au condus la 38 de arestări şi au făcut doi răniţi în rândul forţelor de ordine.

Incidentele au avut loc în pofida interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii decretată de prefectul acestui departament cu aproximativ 400.000 de locuitori, situat la 600 de kilometri nord-est de coastele Americii de Sud.

„Încă o dată, forţele de poliţie şi jandarmerie, dar şi pompierii (…) au fost ţinta mai multor focuri de armă”, a denunţat într-un comunicat prefectura Guadelupei, potrivit căreia „grupări organizate caută să instaleze haosul”.

Magazinele alimentare şi farmaciile au căzut pradă jafului. „De fiecare dată, o baricadă amplasată în amonte ne-a împiedicat să înaintăm”, au indicat jandarmii francezi care au vorbit, de asemenea, despre „false apeluri pentru a ne atrage în altă parte”.


În plus, un post de poliţie a fost incendiat la Morne-a-l’Eau (nord).

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, a descris duminică situaţia ca fiind „intolerabilă şi inacceptabilă”, asigurând că răspunsul statului va fi acela de „fermitate”.

Potrivit acestuia, poliţişti şi jandarmi trimişi din Franţa continentală, în special 50 de membri ai unităţilor de elită ale GIGN şi Raid, urmau să sosească duminică pe insulă.

Premierul francez Jean Castex va primi luni seară o delegaţie a aleşilor din Guadelupa pentru ca aceştia să „prezinte analiza situaţiei” şi să permită „un dialog cu privire la consecinţele vaccinării obligatorii pentru personalul medical şi pompieri”, potrivit biroului de presă al prim-ministrului.

Uniunea Generală a Muncitorilor din Guadelupa (UGTG), un sindicat aflat în fruntea protestelor, a lansat sâmbătă un apel la „continuarea mobilizării şi întărirea pichetelor de revendicare populară”.

Până la 16 noiembrie, 46,4% dintre persoanele de peste 18 ani primiseră cel puţin o injecţie în Guadelupa, potrivit autorităţilor, o rată mult mai mică decât în Franţa continentală.

Pe de altă parte, un apel la grevă generală în Martinica, insula franceză vecină din Antile, a fost lansat pentru luni, mai scrie AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here