VIDEO | Secretele din adâncurile Azovstal. Ce se află în subsolul cetății ucrainene

Sursa foto: wikipedia

De săptămâni întregi, soldații regimentului Azov resping atacurile trupelor rusești în fabrica Azovstal asediată. Uzinele metalurgice sunt ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol, controlat acum de ruși. Care este secretul cetății invincibile? Generalul Waldemar Skrzypczak, fost comandant al forțelor terestre a explicat pentru Fakt.pl care sunt secretele orașului subteran cu o suprafață de 11 kilometri pătrați.

La sfârșitul lunii aprilie, rușii au capturat Mariupol, care se află în regiunea Donețk. Azovstal a rămas ultima cetate din oraș. Combinatul metalurgic este apărat de Regimentul Gărzii Naționale Azov și Brigada 36 Marină Independentă. Recent, câteva sute de civili au fost evacuați de acolo, dar Rusia nu a fost de acord să ia și soldații răniți.

Duminică, 15 mai, autoritățile de la Mariupol au anunțat că rușii au folosit pentru prima dată bombe incendiare sau cu fosfor împotriva apărătorilor Azovstalului. ”Iadul a coborât pe pământ în Azovstal”, a scris pe Telegram consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuschenko.

*Gen. Skrzypczak: Azowstal era pregătit pentru un război nuclear

Generalii polonezi nu au nicio îndoială că infrastructura uzinei este cea care permite soldaților ucraineni să se apere atât de mult timp.

Azovstal a fost construit în timpul Războiului Rece, pentru a asigura posibilitatea de a muta producția în subteran în timpul unui conflict armat. Rușii se pregăteau pentru un război nuclear, iar Azovstal avea un rol de jucat în acest război nuclear. Ca urmare, uzina are subsoluri construite astfel încât să reziste la loviturile bombelor nucleare. Azovstal are temnițe, adăposturi, labirinturi atât de securizate încât structurile lor, după cum puteți vedea, rezistă la cele mai grele bombe. Prin urmare, rușii recurg la utilizarea bombelor cu fosfor, combustibil, magneziu, a căror încărcătură nu numai că poate să explodeze și să rupă, ci și să se scurgă prin încăperi, pereți cu scurgeri, provocând incendii. Ei vor să declanșeze incendii violente în aceste subterane”, spune generalul Waldemar Skrzypczak.

El adaugă că uzina de la Mariupol este pregătită pentru un război nuclear, motiv pentru care are un mare potențial de a proteja siguranța militarilor care se apără în ea.

*Gen. Różański: Determinarea extraordinară și moralul apărătorilor

Este un loc de muncă gigantic, cu o infrastructură mai complexă decât o zonă urbanizată. În mod similar, dacă ne uităm la cât de mult au durat luptele, de exemplu la Alep, iată cheia posibilității unei apărări atât de lungi a soldaților regimentului Azov și a celor care li s-au alăturat, adică Brigada marină ucraineană. Infrastructura uzinei, complexitatea ei, părțile terestre și subterane, oferă apărătorilor un avantaj față de atacatori pentru că au cunoscut-o. Este întotdeauna mai ușor pentru apărători să se apere în zonele urbane decât pentru atacatori, deoarece apărătorul poate folosi întreaga infrastructură pentru a ascunde și a organiza diverse tipuri de capcane”, consideră generalul Mirosław Różański, fost comandant general al Forțelor Armate Poloneze.

După cum adaugă militarii, „nu poți uita de determinarea și moralul soldaților care apără acest loc”. ”Aceasta este comparabilă cu atitudinea întregii societăți și a soldaților armatei ucrainene, care astăzi efectuează, de exemplu, contraatacuri în direcția Harkov. Durabilitatea apărării Azovstal este determinată de infrastructura uzinei, precum și de hotărârea și voința de a lupta a ucrainenilor”, subliniază generalul Różański.

*Cele șase niveluri subterane

Și cotidianul german BILD a publicat un articol care descrie cum sunt folosite nivelul de suprafață și cele șase niveluri subterane ale uzinei Azovstal.

La suprafață sunt amplasate tancuri ucrainene și piese de artilerie, iar lunetiştii se ascund în clădirile din fabrică.

La primul nivel subteran se află un buncăr din Războiul Rece folosit drept adăpost.

Civilii se ascund între etajele al doilea și al patrulea subteran al uzinei. De acolo se face și aprovizionarea cu alimente și muniții.

Tot la nivelul al doilea subteran se află un sistem independent de alimentare cu energie electrică și apă.

La nivelul cinci se află tunelurile subterane cu o lungime totală de 24 de kilometri, care îi protejează pe cei adăpostiți aici de bombardamente.

Ultimul nivel este ocupat de luptătorii ucraineni ai batalionului Azov.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here