VIDEO | Stare de șoc în Insulele Feroe. Ziua în care au fost omorâți peste 1.400 de delfini

Peste 1.400 de delfini au fost omorâți într-o singură zi Insulele Feroe, în timpul vânătorii anuale tradiționale, vechi de secole, care este cunoscută sub numele de Grindadrap. Apele au fost înroșite de sânge, iar plajele au fost acoperite de cadavrele mamiferelor. Adevărata dimensiune a masacrului a fost aflată abia la final, iar asta a dus la un val de furie și de revoltă, scrie BBC.

Duminică, ambarcaţiunile au condus delfinii cu coastă albă din Atlantic spre un golf de pe malul insulei Skalabotnur, unde bărbații au așteptat să omoare mamiferele  cu cârlige, cuțite și sulițe, ca parte a tradiției locale.

Delfinii uciși au fost aduși pe uscat, iar plajele au fost împânzite de cadavre. Imaginile făcute publice arată apele înroșite de sângele mamiferelor ucise, în timp ce oamenii privesc de pe plajă.

Insularii ucid de obicei până la 1.000 de mamifere marine pe an, în cadrul acestui eveniment, însă anul acesta a fost înregistrat cel mai mare număr de mamifere ucise. Anul trecut, au fost ucişi doar 35 de delfini cu coastă albă.

Legislaţia din Feroe prevede că animalele trebuie să moară rapid și fără suferință, dar acest lucru nu se întâmplă adesea. Serviciul Veterinar din Feroe a calculat durata medie a uciderii în timpul vânătorilor de Grindadrap la 12,7 minute, deși organizația pentru protecția mediului Sea Shepherd arată că uciderea durează peste 20 de minute.

Potrivit organizației, în ultimul deceniu au fost ucise peste 8.000 de balene și delfini.

Carnea și untura provenite de la aceste animale sunt folosite ca hrană și datează dintr-o perioadă în care localnicii se bazau pe balene și delfini pentru a supraviețui.

Vânătoarea de balene este guvernată de autoritățile din Feroe și nu este reglementată de Comisia internațională pentru vânătoarea de balene, din cauza dezacordurilor cu privire la puterea acestui organism de a controla vânătoarea de cetacee.

Totodată, activiștii pentru drepturile animalelor au criticat constant această tradiție și au susținut că sacrificarea mamiferelor este crudă și inutilă.

Nici vânătoarea de duminică nu a fost diferită, iar organizațiile internaționale au condamnat acțiunea.

Amploarea masacrului i-a șocat până și pe localnici.

Bjarni Mikkelsen, biolog marin din Insulele Feroe, a declarat că a fost cel mai mare număr de delfini uciși vreodată într-o zi în Insulele Feroe. El a spus că recordul anterior a fost de 1.200 în 1940. Cifre mari s-au înregistrat și în 1879, 856 în 1873 și 854 în 1938, când au fost omorâte 900 de mamifere.

Într-un interviu acordat BBC, Olavur Sjurdarberg, președintele Asociației privind protecția balenelor din Feroe, a admis că numărul mamiferelor ucise a  fost excesiv.

„A fost o mare greșeală”, a spus Olavur Sjurdarberg. El a declarat că inițial s-a crezut că numărul este de 200 de delfini, dar abia la final s-a aflat dimensiunea uriașă a dezastrului.

„Majoritatea oamenilor sunt șocați de ce s-a întâmplat”, a spus el.

Chiar și așa, potrivit lui Sjurdarberg, acțiunea a fost aprobată de autoritățile locale și nu au fost încălcate legile. Pentru a participa, vânătorii trebuie să aibă un certificat oficial de instruire care le dă dreptul să ucidă animalele.

Uciderea delfinilor albi este „legală, dar nu este populară”, a declarat Sjurdur Skaale, deputat danez pentru Insulele Feroe.

El a vizitat plaja Skalabotnur pentru a vorbi cu localnicii luni. „Oamenii erau furioși”, a spus el, citat de BBC.

Organizația Sea Shepherd a subliniat că vânătoarele Grindadrap se poate transforma în masacre.

Sondajele realizate arată că majoritatea oamenilor se opun sacrificării în masă a delfinilor din Insulele Feroe.

Duminică, reacția națională a fost „de uimire și șoc din cauza numărului extraordinar de mare”, a declarat Trondur Olsen, jurnalist pentru postul public de radio al Feroe.

„Am făcut un sondaj rapid ieri, întrebând dacă ar trebui să continuăm să ucidem delfinii. Puțin peste 50% dintre cei chestionati au spus că nu, și puțin peste 30% au spus că da”, a afirmat el.

Un alt sondaj a sugerat însă că 80% dintre oameni au spus că vor să continue această tradiție.

„Acesta este un moment bun pentru organizatii pentru a pune și mai multă presiune pentru renunțarea la această vânătoare. Va fi diferit de data aceasta, deoarece cifrele sunt foarte mari. A atras multă atenție din partea comunității internaționale. Bănuiala mea este că oamenii se pregătesc pentru un protest mare”, a spus Olsen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here