VIDEO | Statuia fostului președinte american Theodore Roosevelt, înlăturată din fața Muzeului American de Istorie Naturală din New York

O statuie a lui Theodore Roosevelt, din fața Muzeului American de Istorie Naturală din Manhattan, a fost demontată miercuri, informează New York Post. Monumentul de bronz îl înfățișează pe cel de-al 26-lea președinte al națiunii, călare pe un cal, flancat de un bărbat african și de un nativ american. Statuia – care a stârnit proteste, deoarece ar glorifica colonialismul și rasismul – a fost ridicată cu ajutorul unei macarale imediat după miezul nopții, lăsând în urmă doar piedestalul de beton.

Statuia se afla în fața muzeului de peste 80 de ani.

Controversata efigie va fi trimisă la o bibliotecă din Dakota de Nord, pe termen lung, au spus oficialii.

Îndepărtarea – care a costat 2 milioane de dolari – efectuată de muzeu și oraș, vine după ce Comisia de Design Public din New York a votat în iunie pentru mutarea monumentului.

Luna trecută, muzeul a acoperit statuia, de 10 picioare înălțime, cu o prelată portocalie înainte de a fi expediată la Biblioteca Prezidențială Theodore Roosevelt din Medora, Dakota de Nord.

Unul dintre descendenții fostului președinte, Theodore Roosevelt V, a aplaudat anul trecut planul de îndepărtare , spunând că „este potrivit ca statuia să fie mutată într-un loc în care compoziția sa poate fi recontextualizată pentru a facilita discuții mai complexe și incluzive”.

Cu toate acestea, unii critici au numit relocarea o victorie pentru cultura anulării – și o lovitură pentru istorie.

Statuia a fost atacată pe fondul protestelor ”Black Lives Matter”, declanșate de uciderea lui George Floyd, de către poliție, în mai 2020.

Theodore Roosevelt, Jr. (27 octombrie 1858 – 6 ianuarie 1919), cunoscut de asemenea ca T.R. sau Teddy (publicului larg, dar niciodată celor apropiați sau familiei), a fost cel de-al douăzeci și șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii servind două mandate între anii 1901 și 1909. A fost cel de-al 25-lea vicepreședinte al Statelor Unite înainte de a deveni președinte în urma asasinării președintelui William McKinley. Prin depunerea jurământului de președinte la 42 de ani, Theodore Roosevelt a devenit (și a rămas până în ziua de azi) cel mai tânăr președinte din istoria Statelor Unite. În cadrul Partidului Republican a fost un reformator, căutând să promoveze ideile conservatoare ale partidului în secolul al 20-lea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here