VIDEO Tusk respinge, din Cipru, șantajul lui Erdogan. Contextul ofensivei turce în Siria

Sursa: Facebook

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a dat asigurări vineri că Uniunea Europeană (UE) nu va accepta ”şantajul” preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a ameninţat Europa cu faptul că va trimite milioane de migranţi în faţa unor critici cu privire la ofensiva turcă în Siria, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Noi nu vom accepta niciodată ca refugiaţii să fie folosiţi ca armă pentru a fi şantajaţi. Din acest motiv consider ameninţările preşedintelui Erdogan ca absolut în afara discuţiei”, a declarat Donald Tusk în cursul unei vizite la Nicosia, în Cipru.

Recep Tayyip Erdogan i-a ameninţat pe europeni joi, la o zi după ce a lansat o ofensivă turcă împotriva unor sectoare din nordul Siriei aflate sub controlul Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă.

”Dacă încercaţi să ne prezentanţi operaţiunea ca pe o invazie, noi vom deschide porţile şi vă vom trimite 3,6 milioane de migranţi”, a replicat el criticilor europene.

Turcia găzduieşte 3,6 milioane de refugiaţi sirieni pe teritoriul său. Fluxul migraţiei din Turcia către Europa s-a oprit considerabil în urma unui acord încheiat în 2016 de Ankara cu UE.

”Turcia trebuie să înţeleagă că principala noastră îngrijorare priveşte faptul că acţiunile sale pot aduce o nouă catastrofă umanitară, ceea ce ar fi inacceptabil”, a avertizat Donald Tusk, în urma unei întâlniri cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades.

”Operaţiune militară unilaterală a Turciei provoacă îngrijorări grave şi trebuie să se oprească. Îngrijorările în domeniul securităţii ale Turciei trebuie soluţionate prin mijloace politice şi diplomatice. O intervenţie militară nu va face decât să agraveze lucrurile”, a avertizat el.

”În loc să creeze stabilitate, acest lucru nu va face decât să se adauge instabilităţii în întreaga regiune”, a subliniat el.

Ofensiva turcă în Siria, lansată miercuri, vizează sectoare aflate sub controlul principalei miliţii kurde din Siria, YPG, considerată ”teroristă” de Ankara, dar susşinută de occidentali, deoarece constituie vârful de lance al luptei împotriva jihadiştilor din Statul Islamic (SI).


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here