Violența domestică duce și la radicalizare – studiu

Sursa: Pixabay

Un studiu realizat în Marea Britanie a relevat existenţa unei relaţii între violenţa domestică şi riscul de radicalizare, relatează joi agenţia Reuters, preluat de Agerpres.

Studiul comandat de poliţia antiteroristă a avut în vedere 3045 de persoane considerate vulnerabile la radicalizare (V2R), constatând că peste o treime dintre acestea au o legătură cu un incident de abuz domestic, fie din postura de agresor, fie de victimă, martor ori o combinaţie a acestora.

Incidentele semnalate au variat astfel de la situaţia în care un copil a fost martor la abuzuri în familie şi până la tentative de asasinare a partenerului.

„Această primă cercetare a furnizat o serie de date semnificative din punct de vedere statistic care nu trebuie ignorate”, a afirmat Vicky Washington, coordonator al programului guvernamental Prevent, care vizează combaterea radicalizării.

La aşa-zisul studiu Project Starlight au participat circa jumătate din persoanele considerate ca făcând parte din categoria V2R înregistrate în Anglia şi Ţara Galilor în 2019.

S-a stabilit de asemenea că peste 15% din persoanele înscrise în programul Prevent din categoria de vârstă 16-64 de ani au fost victime ale abuzului domestic, adică de aproape trei ori mai multe decât media estimată pe plan naţional.

Deşi nivelul de prevalenţă a legăturilor dintre riscul de radicalizare şi abuz domestic a reieşit similar în rândul femeilor şi al bărbaţilor, bărbaţii au fost implicaţi în aceste incidente de abuz cel mai frecvent ca agresor, iar femeile ca victime.

Totodată, în cazul persoanelor la care riscul de radicalizare a fost asociat cu un incident de abuz domestic, în 28% din situaţii studiul a consemnat existenţa unei ideologii islamiste, iar în 18% a unei ideologii de extremă dreapta.

Vicky Washington a insistat că studiul a urmărit o mai bună înţelegere a fenomenului terorismului şi nu stigmatizarea unor indivizi sau asocierea anumitor factori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here