Sexgate în Uzbekistan. O politiciană ar fi fost șantajată de către poliția uzbekă

Scandal sexual în Uzbekistan. O politiciană uzbecă, cunoscută pentru criticile ei la adresa oficialilor, acuză poliția din Tașkent de „amenințări” și „șantaj”, după ce un videoclip cu conținut sexual, despre care se presupune că o vizează, a fost distribuit pe rețelele de socializare.

Feruza Babasheva, membră a Partidului Democrat Popular (aflat la guvernare) în consiliul raional Orta Chirchiq din Tașkent, a fost lipsită de imunitate la cererea procurorilor pe 22 noiembrie, relatează RFE/RL.

Au încercat din greu, dar nu au găsit nicio… lăcomie sau corupție în munca mea”, a declarat Babasheva serviciului uzbec al RFE/RL. „Așa că, în cele din urmă, au optat pentru această metodă foarte, foarte mizerabilă și răutăcioasă [pentru a mă discredita.]”

Parchetul a cerut la începutul acestei luni ca Babasheva să apară în instanță în calitate de inculpat într-un dosar de defăimare intentat împotriva ei de șeful unei mari bănci. Ea a criticat Agrobank pentru că a perceput profesorilor un comision de 1% atunci când au retras numerar, numind-o o acțiune „hoțească”.

Câteva zile mai târziu, pe 15 noiembrie, a apărut online un videoclip care în care Babasheva, în vârstă de 43 de ani și căsătorită, părea a fi în pat cu un bărbat necunoscut.

Poliția din Tașkent a emis o declarație a doua zi în care afirmă că agenții săi percheziționaseră o casă care era folosită ca bordel, după ce vecinii se plânseseră oficialităților. Reprezentanții poliției au spus că în timpul raidului din 2 octombrie au găsit un bărbat și o femeie – identificați prin inițialele D.S. și F.B. – care „întrețineau un act sexual”.

În declarație se mai precizează că poliția investighează modul în care o „înregistrare video din timpul raidului” a ajuns pe rețelele de socializare.

Babasheva a recunoscut că se afla în incintă în acel moment, dar a spus că videoclipul a fost „trucat”.

Ea a declarat pentru RFE/RL, pe 23 noiembrie, că videoclipul este o încercare de a-i împiedica activitatea de parlamentar. „Acest lucru nu mi s-ar fi întâmplat niciodată dacă nu aș fi fost parlamentar”, a spus Babasheva. „Nu li se întâmplă altor legiuitori care, [spre deosebire de mine], se abțin de la critici”.

Babasheva și-a cerut scuze publicului pe fondul sprijinului copleșitor din partea multor persoane – inclusiv bloggeri și colegi deputați -, care au acuzat poliția că i-a invadat viața privată.

Într-un apel pe Facebook și o declarație pe contul ei Telegram, Babasheva a susținut că în timpul raidului polițiștii a ținut-o trei ore la fața locului în timp ce pe alții i-au lăsat să părăsească clădirea.

Potrivit lui Babasheva, cinci ofițeri au făcut presiuni asupra ei și chiar i-au „rupt” degetul în timp ce încercau s-o forțeze să semneze o scrisoare prin care jura că va păstra tăcerea. Nu este clar dacă au vrut ca ea să tacă în legătură cu acel raid sau legat de altceva.

Babasheva a acuzat poliția că a folosit „amenințări” și „șantaj” în timpul raidului. Politiciana a declarat că campania împotriva ei a pornit în momentul în care a fost aleasă în consiliul local în urmă cu doi ani. Ea a spus că mașina i-a fost lovită și membrii familiei ei au fost amenințați.

Dar dacă videoclipul a fost făcut pentru a o discredita pe Babasheva, se pare că efectul a fost exact invers.

Deși au dezaprobat posibila infidelitate a mamei căsătorite, mulți utilizatori de pe rețelele de socializare au condamnat autoritățile pentru campania de denigrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here