Violențe în Suedia: 26 de arestări

În total 26 de persoane au fost arestate în urma unor confruntări violente în Suedia, duminică, între forţe de ordine şi manifestanţi împotriva unei manifestaţii a unei grupări de extremă dreapta care voia să ardă un exemplar al Coranului, anunţă luni poliţia, relatează AFP, citată de News.ro.

”Noaptea (de duminică spre luni) a fost calmă după revoltele de ieri (duminică, în oraşul Norrköping, situat în centrul Suediei)”, într-un cartier cu populaţie musulmană numeroasă.

”Poliţia a plasat opt persoane în arest prevenitv, suspectate de revolte violente”, anunţă într-un comunicat poliţia.

În oraşul vecin, Linköping, unde au izbucnit de asemenea tulburări, 18 persoane aufost plasate în arest prevenitv.

În ambele oraşe au izbucnit confruntări duminică, pentru a doua oară în patru zile.

Manifestanţi au aruncat cu pietre în poliţişti şi au ars maşini.

Ei au manifestat joi în semn de protest faţă de o manifestaţie a unei grupări împotriva migraţiei şi împotriva islamului – ”Linia dură”, condusă de danezo-suedezul Rasmus Paludan.

Ei au manifestat duminică, din nou, împotriva unor noi manifestaţii anunţate, la care Rasmus Paludan a renunţat până la urmă.

La Norrköping, poliţia a tras focuri de avertisment care au rănit – prin ricoşare – trei persoane.

Rasmus Paludan – condamnat în Danemarca cu privire la injurii rasiste – a efcetuat în ultimele zile un ”turneu” în Suedia, ţintind cartiere cu populaţie musulmană importantă, cu scopul de arde exemplare de Coran, declanşând contramanifestaţii violente pe unde a trecut.

La Malmö, unde a ars un exemplar de Coran sâmbătă, noaptea de duminică spre luni a fost agitată a doua oară la rând, iar într-o şcoală a izbucnit un incendiu.

Manifestaţile lui Rasmus Paludan, în cadrul cărora arde exemplare de Coran, au provocat proteste în lumea arabă.

Ministerul irakian de Externe, care l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri suedez, a denunţat o acţiune ”provocatoare vizând sentimentele musulmanilor şi ofensatoare faţă de ceea ce consideră ei sacru”.

Arabia Saudită a ”condamnat acţiunile anumitor extremşti în Suedia şi provocări ale acestora vizând musulmani”, potrivit agenţiei oficiale saudite de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here