Violeta Alexandru, semnal de alarmă legat de pensiile românilor care au muncit în Israel: Drame pentru care, la un moment dat, PSD va răspunde!

Persoanele care au muncit în Israel aveau obligația de a-și plăti personal contribuțiile, pentru a beneficia de pensie, lucru de care autoritățile române au fost informate încă din 2018, a atras luni atenția ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Aceasta afirmă că există cetățeni români care nu pot beneficia de acest drept. ”Neinformarea oamenilor creează adevărate drame pentru care, la un moment dat, PSD vă răspunde”, a transmis Violeta Alexandru.

”Situație complicată pentru românii noștri care au lucrat în Israel și care îmi scriu că nu primesc pensie după anii munciți în aceasta țară. Străinii care muncesc în Israel nu au obligația să își plătească contribuțiile la pensii. Au alte obligații de plată dar aceasta – nu. Din banii câștigați, trebuie să își achite dânșii contribuțiile pentru pensii. Mulți nu au făcut acest lucru, posibil să fi crezut că le plătesc angajatorii pentru ei. Sau să nu fi înțeles consecințele și atunci au neglijat acest aspect al obligației de a își plati singuri contribuțiile la pensii”, a scris, luni, pe Facebook, Violeta Alexandru.


Ministrul Muncii afirmă că numărul de cazuri ar fi fost mai mic, dacă, în 2018, statul român ar fi făcut o campanie de informare în acest sens, după ce a primit, în scris, de la autoritățile din Israel informații cu privire la contribuțiile pentru pensii.

În scrisoarea pe care am identificat-o de curând (pe principiul, dacă Ministrul care spune că este interesat de subiect, nu întreabă, nici noi nu aducem vorba) scrie clar: «În baza legislației israeliene, persoana care este angajată sau desfășoară o activitate independentă în Israel, ne-rezidentă în Israel, plătește contribuții doar pentru ramurile de asigurare care sunt prestații de înlocuire a salariului: accidente de muncă, maternitate și falimentul angajatorului». Fac cât pot de mult și mă implic fară rezerve în orice este de rezolvat. Aici este de spus adevărul, exact așa cum este. Neinformarea oamenilor creează adevărate drame pentru care, la un moment dat, PSD va raspunde! Nici oamenii nu s-au informat, dar nici autoritățile nu au explicat că, dacă nu își plătesc contribuțiile la pensii, nu vor fi asigurați, anii munciți rămânând niste ani pentru care au încasat venituri, dar care nu vor conta pentru pensia de bătrânețe atunci când va veni timpul să o ceară. Nu întâmplător eu insist pe acest aspect, în toate comunicările publice”, a mai transmis ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, din 2019, Israelul a întrerupt plata pensiilor pentru ne-rezidenții care, deși au muncit între 1995 și 2018, nu aveau contribuții plătite (indiferent de domeniu, construcții, servicii, inclusiv îngrijire la domiciliu).

În această situație sunt în acest moment sute de persoane care nu mai primesc pensie din Israel. Putea să fie și un român, tot la fel tratam problema și încercam să văd care este adevărul”, a mai transmis ministrul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here