Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis vineri președintelui Klaus Iohannis noi propuneri de miniștri interimari, plus preluare de către unii dintre cei actuali ai unor noi funcții: Daniel Suciu la Justiție, Gabriel Leș la Interne și Nicolae Hurduc la Educație, Eugen Teodorovici – vicepremier pe probleme economice, Alexandru Petrescu – vicepremier pentru parteneriate strategice, Ioan Deneș – Mediu, Niculae Bădălău – Energie, Radu Oprea – Relația cu Parlamentul, informează G4media.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a revoca doi miniştri şi de a numi miniştrii interimari, după ce CCR a dat o decizie în acest sens, poate merge „spre penal”, menţionând că se va consulta cu juriştii pe acest subiect.

Eu ştiu atât: motivarea Curţii Constituţionale spune – revocarea celor doi miniştri, ministrul Justiţiei şi vicepremierul pe parteneriate strategice, şi numirea miniştrilor interimari. Tot în motivarea CCR este precizat faptul că prim-ministrul poate trimite numiri către preşedintele României, iar preşedintele poate să refuze numai motivat şi din punct legal, nu al oportunităţii. Nimic din toate acestea nu a făcut. Eu cred că toate acestea sunt lucruri care pot merge spre penal. O să mă consult cu juriştii şi o să vedem”, a spus Dăncilă la România Tv.

Ea a adăugat că Iohannis trebuie să respecte deciziile CCR, pentru că preşedintele ţării trebuie să fie un model pentru ceilalţi cetăţeni.

Dacă preşedintele ţării nu respectă Constituţia, cum putem să le cerem celorlalţi să respecte Constituţia. Sper ca cetăţenii să vadă acest lucru şi să îl sancţioneze”, a afirmat ea.

Curtea Constituțională (CCR) a publicat miercuri motivarea deciziei prin care îl obligă pe președintele Iohannis să o revoce pe Ana Birchall din funcția de ministru al Justiției și să numească miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă. Decizia fusese adoptată de CCR pe 18 septembrie, iar în comunicatul CCR de la acel moment se arăta că atât revocarea, cât și numirea interimarilor trebuie să fie făcute ”de îndată”.

Într-o declarație de presă făcută la Cotroceni după decizia CCR, președintele Iohannis spusese că ”deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale a României, de astăzi, le voi lua după publicarea și analiza motivării deciziei care va fi, probabil, publicată, în perioada imediat următoare”.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here