„Președintele României trebuie resetat”, a declarat miercuri seara Viorica Dăncilă, parafrazându-l pe Klaus Iohannis. Premierul Dăncilă a anunțat că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională pentru a semnala un conflict juridic cu șeful statului. Războiul declarațiilor dintre Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis, concurenți în alegerile prezidențiale, capătă din ce în ce mai mult accente electorale. 

Președintele PSD a susținut o declarație de presă, miercuri, la sediul central al PSD din București în care l-a atacat pe șeful statului, care ceva mai devreme făcuse, la rândul său, declarații de presă la Palatul Cotroceni, în care ataca dur guvernul PSD. 

Se impune resetarea statului, pentru că direcția în care a dus PSD țara în ultimii ani este una pur și simplu greșită. Este o direcție greșită”, spusese șeful statului.

Premierul îl acuză pe președinte că se folosește de tribuna unei instituții a statului pentru a-și transmite mesajele electorale. „Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se folosește de tribuna Administrației Prezidențiale pentru a își lansa mesajele de campanie. Suntem într-o situație fără precedent, o situație de confuzie și dezechilibru, generată de comportamentul egoist și abuziv al președintelui Iohannis. Este evident că doomnul Iohannis nu a înțeles și nu înțelege ce se întâmplă după vacantarea unor posturi din guvern. Klaus Iohannis încalcă deciziile CCR care consacră principiul cooperării și colaborării loiale între instituțiile publice”, a declarat Viorica Dăncilă, la sediul central al PSD din București.

Premierul l-a acuzat pe șeful statului și că se folosește de tragedia din Caracal. „E rușinos ca după atâtat timp să vorbească despre tragedia de la Caracal. E indecent să folosească această temă atât de insensibilă, această dramă pentru mișcări politice. Domnul Iohannis demonstrează încă o dată că nu-și pricepe rolul ca șef al CSAT”, a completat Dăncilă.

E de așteptat ca șefa social-democraților să-i dea replica lui Klaus Iohannis, împotriva căruia candidează la alegerile prezidențiale.

Pe de altă parte, președintele nu s-a pronunțat în privința miniștrilor interimari propuși de Viorica Dăncilă pentru a ocupa trei posturi rămase vacante după retragerea ALDE de la guvernare, în ciuda faptului că Viorica Dăncilă l-a sunat luni și l-a rugat să-i dea un răspuns. În urma discuției telefonice, președintele Klaus Iohannis i-a transmis premierului că îi va răspunde în legătură cu propunerile de miniștri interimari „într-un timp cât mai scurt”.

Președintele are termen de 10 zile pentru a răspunde unei solicitări de numire de miniștri, potrivit Codului administrativ adoptat recent de Guvern prin ordonanță de urgență, contestată însă la CCR de Avocatul Poporului.

În plus, șefa social-democraților spunea în weekend, la mare, că va face plângere penală împotriva lui Klaus Iohannis după ce acesta a spus că guvernul este corupt. Întrebată ce acuzații va formula împotriva președintelui, Viorica Dăncilă a spus că se va consulta cu avocații și va da un răspuns cât de curând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here