Voiculescu: Unitatea mobilă de la „Victor Babeş” respectă normele de sănătate publică

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat marţi că a solicitat avizul de funcţionare a secţiei mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş – unde cu o zi în urmă trei pacienţi şi-au pierdut viaţa din cauza unei defecţiuni a instalaţiei de oxigen – şi că acest aviz a fost emis în 9 aprilie, ca aviz temporar şi indică respectarea tuturor normelor. Conform ministrului, la acest moment, la nivel naţional, sunt 50 de pacienţi de terapie intensivă, confirmaţi sau suspecţi COVID-19, internaţi în acest moment în plus faţă de paturile existente.

„Ştim deja că sistemul sanitar e suprasolicitat, că oamenii sunt obosiţi, că echipamentele sunt la limită, dar niciuna dintre acestea nu justifică această tragedie”, a afirmat Voiculescu referindu-se la decesul celor trei pacienţi d ela Spitalul Victor Babeş.

El a precizat că a solicitat DSP avizul de funţionare a secţiei mobile ATI, aviz temporar emis în 9 aprilie, din care rezultă că respectă toate normele de igienă şi sănătate publică.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că a solicitat direcţiilor de sănătate publică să îi prezinte toate avizele pentru echipamentele medicale. 

„Astăzi avem 1687 de paturi de Terapie Intensivă avizate de DSP şi suplimentare, adică 1582 avizate plus 105 paturi suplimentare, dintre acestea 50 sunt paturi destinate copiilor. De asemenea, o parte dintre aceste paturi se află în spitale mono-specialitate, precum oftalmologie, obstetrică ş.a.m.d. Pe de altă parte, există un număr de 50 de pacienţi de terapie intensivă, confirmaţi sau suspecţi COVID-19, internaţi în acest moment în plus faţă de paturile anunţate iniţial. Vorbim despre paturile avizate şi suplimentare, în sumă de 1687. Numărul variază în fiecare zi şi pe parcursul zilei, în funcţie de situaţia locală din spitalele care raportează. Astăzi, în toată ţara avem 846 de pacienţi în UPU, repet 846, în unităţi de primiri urgenţe, avem 20 de pacienţi intubaţi, avem 134 de pacienţi pe CPAP, asta înseamnă ventilaţie non-invazivă, iar în Bucureşti avem 189 de pacienţi în unităţile de primiri urgenţe, avem 5 pacienţi intubaţi, avem de asemenea 44 de pacienţi pe CPAP”, a precizat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here