Laureatul Nobel care a prevestit finalul epidemiei în China, când toți vedeau doar dezastru. „Magia” prin care i-a liniștit pe chinezi

Profesorul Michael Levitt, laureat Nobel, este un biofizician americano-britanico-israelian care predă biologie structurală la Universitatea Stanford. El a devenit, în mod neașteptat, foarte celebru în China. Motivul: este cel care, în perioada de vârf a epidemiei de coronavirus, a intervenit public și i-a asigurat pe oameni că lucrurile vor reveni la normal, scrie Calcalist, într-un material pe care îl vom prezenta pe larg, mai jos. Acum, Levitt susține, pornind de la cifrele disponibile, că și în Israel virusul pornește la vale.

“Michael Levitt nu a descoperit un tratament, dar a făcut doar ceea ce știe cel mai bine: a „citit” cifrele. Iar datele statistice l-au condus la concluzia că, în pofida previziunilor sumbre, răspândirea virusului se va opri.

Mesajele liniștitoare pe care le-a trimis Levitt prietenilor săi din China au fost traduse în chineză și transmise de la persoană la persoană.

Prognozele sale s-au dovedit corecte: numărul de noi cazuri raportate în fiecare zi a început să scadă începând cu 7 februarie. O săptămână mai târziu, rata mortalității a început să scadă și ea.

Poate că nu este un expert în epidemiologie, dar Levitt înțelege calculele și statisticile, după cum el însuși admite, într-un interviu telefonic acordat Calcalist.  

Levitt a primit premiul său Nobel pentru chimie în 2013 pentru „dezvoltarea de modele multiscale pentru sisteme chimice complexe”. El nu intenționa în niciun fel să fie profetul care anunță sfârșitul vreunei molime. Dar s-a întâmplat.  

Când a izbucnit pandemia, soția se le-a scris prietenilor ei din China pentru a-i susține. „Când ne-au răspuns, descriind cât de complicată era situația lor, am decis să arunc o privire mai profundă asupra numerelor, în speranța de a ajunge la o concluzie”, a explicat Levitt. „Rata de infecție a virusului în provincia Hubei a crescut cu 30% în fiecare zi – aceasta este o statistică înfricoșătoare. Nu sunt un expert în gripă, dar pot analiza numerele și aceasta este o creștere exponențială”. Potrivit lui Levitt, în acest ritm, întreaga lume ar fi trebuit să fie infectată în 90 de zile, a spus el.

Dar apoi, tendința s-a schimbat. Când Levitt a început să analizeze datele la 1 februarie, Hubei a avut 1.800 de cazuri noi în fiecare zi, iar în șase zile acest număr a ajuns la 4.700, a spus el. „Și apoi, pe 7 februarie, numărul de noi infecții a început să scadă liniar și nu s-a oprit. O săptămână mai târziu, același lucru s-a întâmplat și cu numărul morților. Această schimbare dramatică a curbei a marcat punctul median și a permis predicția mai bună a momentului în care se va încheia pandemia. Pe baza acestui lucru, am ajuns la concluzia că situația din toată China se va îmbunătăți în două săptămâni. Și, într-adevăr, acum există foarte puține cazuri noi de infecție”.  

Levitt a comparat situația cu dobânda bancară – dacă în prima zi o persoană primește o rată a dobânzii de 30% din economiile lor, a doua zi de 29% și așa mai departe, „înțelegeți că până la urmă, nu veți câștiga foarte mult. “

Mesajele sale, pe care prietenii lui i-au tradus rapid au făcut valuri în China, iar unii oameni au început să îl contacteze.  

Levitt a început să trimită rapoarte către prietenii săi chinezi, iar popularitatea lor a dus la interviuri cerute de televiziunea chineză. Omul de știință consideră că virusul va dispărea probabil din China până la sfârșitul lunii martie.

Inițial, arată Levitt, fiecare pacient cu coronavirus din China infecta, în medie, 2,2 persoane pe zi – creșterea exponențială ortografică care poate duce la dezastru. Dar atunci a început să scadă, iar numărul de noi infecții zilnice este acum aproape de zero. El a comparat-o din nou cu ratele dobânzilor: „chiar dacă rata dobânzii continuă să scadă, tot câștigi bani. Suma pe care ai investit-o nu scade, ci doar crește mai încet. Faptul că rata infecției încetinește înseamnă că sfârșitul pandemiei este aproape. ”

Există mai multe motive pentru acest lucru, potrivit Levitt. „În modelele de creștere exponențiale, presupuneți că oameni noi pot fi infectați în fiecare zi, deoarece continuați să întâlniți oameni noi. Dar, dacă iei în considerare propriul tău cerc social, te întâlnești practic cu aceiași oameni în fiecare zi. Puteți întâlni oameni noi în transportul public, de exemplu; dar chiar și în autobuz, după ceva timp, majoritatea pasagerilor vor fi fie infectați fie imuni.”

Povestea navei de croazieră Diamond Princess a fost cel mai rău caz, potrivit lui Levitt. „Dacă comparați nava cu o țară – vorbim de 250.000 de persoane aglomerate într-un kilometru pătrat, ceea ce ar îngrozitor de aglomerat. Este de patru ori aglomerația din Hong Kong. Este ca și cum întreaga populație Isaeli ar fi înghesuită în 30 de kilometri pătrați”. Mai mult, nava avea un sistem central de aer condiționat și de încălzire, dar și o sală de mese comună. „Acestea sunt condiții extrem de confortabile pentru virus și, totuși, doar 20% dintre persoane au fost infectate. Este mult, dar destul de asemănător cu rata de infecție a gripei comune.  

Ca și în cazul gripei, majoritatea celor care mor ca urmare a coronavirusului au peste 70 de ani, a spus Levitt. „Este cunoscut faptul că gripa ucide în mare parte persoanele în vârstă – aproximativ trei sferturi din mortalitățile gripei sunt persoane de peste 65 de ani.” Pentru a pune lucrurile în proporție: „sunt ani în care gripa face ravagii, ca în Statele Unite în 2017, când a fost de trei ori numărul obișnuit de mortalități. Și totuși, nu am intrat în panică. Acesta este mesajul meu: trebuie să vă gândiți la corona ca la o gripă severă. Este de patru până la opt ori mai puternică decât o gripă comună și, cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor rămâne sănătoși și umanitatea va supraviețui”.

Totuși, Michael Levitt evită să facă prognoze globale. În China, spune el, numărul de infecții noi va ajunge în curând la zero, iar Coreea de Sud este peste punctul poate deja întrevedea sfârșitul. În ceea ce privește restul lumii, este încă dificil de spus ce va fi. „Se va încheia atunci când toți cei bolnavi vor întâlni doar persoane pe care le-au infectat deja. Scopul nu este de a ajunge la situația pe care a experimentat-o nava de croazieră”, conchide profesorul Lefitt.

  • Articolul original – AICI

1 COMENTARIU

  1. uite un om cu scaune si mese la cap…nu ca aurolacii nostri jurnalisti si politruci…asta vrea poporul sa auda ,nu statistica macabra a televiziunilor…parca v-ati transformat in cioclii nenorocitilor…feriti-va de aceste surse de infectare publica..tolontan,gadea,badea,hoandra,guse,barbu,ciutacu,..Felicitari dle profesor,asa trebuie sa arate un cetatean al planetei Pamant ,nu ca descreieratii din tara asta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here