Vot în Congresul SUA pentru a proteja accesul la avort

Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat vineri două măsuri pentru a proteja accesul la avort, ca reacţie la o decizie controversată şi surprinzătoare a Curţii Supreme de la finalul lunii iunie, transmite AFP.

”În urmă cu trei săptămâni, Curtea Supremă a dat o mare lovitură drepturilor noastre fundamentale”, a declarat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

”Iată de ce vom lua noi măsuri pentru a apăra libertatea femeilor în materie de procreare”, a afirmat Pelosi.

Primul dintre cele două proiecte de lege, adoptate doar cu voturile democraţilor din Camera Reprezentanţilor, ar legaliza din nou avortul în toate statele componente ale SUA. Al doilea text ar oferi protecţie femeilor care s-ar deplasa dintr-un stat american în altul pentru a face avort.

Cele două proiecte ar avea însă nevoie în Senat de sprijinul al cel puţin 10 republicani, întrucât se aplică regulile majorităţii calificate.

Pe 24 iunie, Curtea Supremă din SUA a anulat decizia Roe v. Wade din 1973 ce recunoaştea dreptul constituţional la avort al femeilor. Decizia, salutată de activiştii conservatori ca o mare victorie, va schimba dramatic viaţa a milioane de femei din SUA, notează agenția Reuters, citată de Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here