Vrăjitorii, în slujba FSB. Televiziunile, pline cu „spiritiști patriotici”, „Z-oracole”, ghicitori, numerologi / O comparație între Rusia și Germania nazistă

Sursa: The Insider

După izbucnirea războiului la scară largă, în Ucraina, rușii au manifestat un interes sporit pentru știri și emisiuni politice. Însă după un an, ratingurile au revenit la nivelurile anterioare. Epuizat de incertitudine, publicul și-a îndreptat atenția către programele care explorează supranaturalul. Un număr tot mai mare de ruși se uită la seriale despre ghicitori și talk-show-uri cu „spiritiști patriotici” care fac profeții despre viitorul glorios al Rusiei (bineînțeles, la televiziunea de stat). Promovarea subiectelor supranaturale pare să fi încurajată „de sus”, spiritiștii Z devenind o parte integrantă a propagandei de la Kremlin.

  • O analiză The Insider (în rusă – AICI, în engleză – AICI)

Politica este obositoare

După începerea invaziei pe scară largă, la televiziune a crescut prevalența programelor politice, care un timp au fost la mare căutare. În 2022, interesul rușilor pentru știri și programele sociopolitice a cunoscut două vârfuri: imediat după debutul invaziei, în februarie și martie, și după ce Putin a declarat „mobilizarea parțială”, la sfârșitul lunii septembrie și octombrie. Potrivit companiei Mediascope, audiența știrilor a crescut cu 50%, în timp ce emisiunile politice au înregistrat o creștere de 88%. Însă astfel de cifre pot fi înșelătoare. De exemplu, cota programului de duminică, Vremia, de la Pervîi Kanal, a fost de 23% în 2014, 16% în 2015 și 9,3% în 2022. Duminicalul Vesti Nedeli, de pe canalul Rossiya, a crescut în rating în 2022, ajungând 18%, dar cifra este doar marginal diferită de 2014-2015 (de remarcat că ponderea este calculată în raport cu audiența altor programe; dacă luăm în considerare întreaga populație rusă, cele mai populare programe sunt vizionate doar de 4-5% din populaţia ţării).

În ultimul an, audiențele emisiunilor și serialelor de divertisment au scăzut cu 22%, respectiv 15%, comparativ cu anul precedent. Acest lucru se datorează în primul rând eliminării unor conținuturi de divertisment din emisia canalelor federale, după izbucnirea războiului. De exemplu, Pervîi Kanal a întrerupt difuzarea de programe precum „Davai pojenimsia” și „Pole Ciudes”. Potrivit Mediascope, înainte de război, la Pervîi Kanal, filmele și programele de divertisment ocupau aproximativ 50-60% din timpul de emisie, în zilele lucrătoare; în martie, a scăzut la aproape 10%.

Talk-show-urile politice au căpătat un ton din ce în ce mai agresiv, în ultimul an, modificând caracterul gazdelor lor. Acum garnitura de „experții” în aceste programe este mai frecvent formată din diverși spiritiști, ghicitori și astrologi.

Popularitate supranaturală

În a doua jumătate a lunii ianuarie, 16 din cele 80 de emisiuni ale talk-show-ului Malahov care fuseseră difuzate până în acel moment au ajuns în topul celor mai populare 100 de programe, în rândul rușilor cu vârsta de peste patru ani. Unsprezece dintre ele au fost dedicate subiectelor supranaturale. Titlurile emisiunilor arată că Rossia 1 își distrează acum spectatorii cu clarvăzători: Predicțiile unui matematician afgan, Vizionar cecen, „Spiritist militar în prima linie”, „Oameni X printre noi” și așa mai departe.

Principalii invitați ai emisiunii sunt acum cititori de cărți de tarot, numerologi, astrologi și spiritiști. În plus, subiectele programului au trecut de la povești despre celebrități, persoane aflate în situații dificile ori scandaluri, la discuții pe teme militare și socio-politice. Invitații emisiunilor fac acum predicții despre rezultatul războiului cu Ucraina, viitorul Rusiei și conducerea lui Vladimir Putin.

Emisiunea „Noi senzații rusești”, de la NTV, care combină conținutul supranatural și politic, a înregistrat o creștere a ratingurilor. Ediția din 22 ianuarie, care prezintă o discuție despre „mesagerul lui Vanga”, a atins un rating de 5,3, stabilind un record pentru sezon și clasându-se pe locul al treilea printre cele mai populare 100 de emisiuni, în acea săptămână. În acest top 100 au intrat 16 ediții ele emisiunii „Noi senzații rusești”. Șase dintre ele s-au concentrat pe denigrarea președintelui ucrainean, Zelenski – de exemplu: „Fură-i soțul lui Zelenski, „Stelele împotriva lui Zelenski”, „Zeița morții a lui Zelenski” și „Clanul Teroriştilor lui Zelenski”.

Emisiunea „Noua bătălie a spiritiștilor”, de la TNT, a înregistrat și ea o creștere a audienței. Deși emisiunea apare în mod regulat în topul celor mai populare 100 de programe cu telespectatori de toate vârstele, în septembrie s-a aflat în partea de jos a listei. Cu toate acestea, până la jumătatea lunii decembrie, a urcat în top 20.

„Rusia va fi mare”: ce spun Z-oracolele

Predicțiile și profețiile de televiziune aderă strict la poziția ideologică a celor aflați la putere. În timpul ediției din 12 decembrie a talk-show-ului „Malahov”, generalul locotenent Alexei Savin (foto), un „spiritist” militar care ar fi lucrat în serviciile secrete sovietice, a declarat că președintele rus deține un statut mai înalt decât oricare alt lider mondial:

  • „Suntem bucuroși să vedem cât de puternic este liderul nostru, Vladimir Vladimirovici, din punct de vedere intelectual, spiritual [față de liderii Europei și Statelor Unite]. Dumnezeu ne-a dat un astfel de lider”.
Sursa: The Insider

În timpul ediției din 25 ianuarie 2022, prezicătoarea Tamara Globa a promis că, după ani grei, Rusia va avea succes în cele din urmă:

  • „Oricât de multe țări încearcă să zdrobească Rusia acum, acest lucru este bine pentru noi. Pentru că ne face să ne trezim. Caracterul omului care trăiește în Rusia este o formă de protest: a acționa nu datorită, ci în ciuda. A apărut dorința de a-și construi propriile sisteme de plată, și rețelele sale sociale și noi direcții în comerț și agricultură. Și indiferent cum ne-ar îndepărta unii acum, mulți oameni se vor grăbi spre noi în cele din urmă: atât cu afaceri, cât și cu faptul de a trăi în Rusia”.
Sursa: The Insider

Invitat în cadrul aceleiași emisiuni a fost și Aizen, un prezicător din Cecenia, „a cărui apariție a fost prezisă de însuși Nostradamus”. Aizen aderă la ideologia superiorității poporului rus și vede Rusia ca Mesia, poporul său fiind salvatorul omenirii. El cheamă rușii să se unească împotriva inamicului, pe care îl identifică cu Satana, făcând ecou părerilor susținătorilor „lumii ruse”.

„Vor apărea necazuri neașteptate din surse neprevăzute și, pentru a evita acest lucru, trebuie să ne unim împotriva forțelor satanice ale răului. Noi, poporul rus, reprezentând o comunitate multinațională diversă, suntem destinat să fim salvatorul umanității. Să ne unim sub îndrumarea liderilor noștri și să ne canalizăm intențiile pure și impulsurile spirituale de a combate relele imperialiste”.

Spiritiști au fost prezenți și în emisiunea „Noi senzații rusești”, de la NTV. Unul dintre invitați a fost Ivan Fomin (foto), în vârstă de 86 de ani,  prezentat drept „spiritist luptător din KGB”. În timpul emisiunii, Fomin a prezis că Vladimir Zelenski se va preda în toamna lui 2022 și va fi înlocuit din funcția de președinte în 2023. Deși prima predicție nu s-a adeverit, este probabil ca Fomin să fie invitat în continuare să apară la televiziune în viitor.

Sursa: The Insider

Sediq Afgan (foto), un matematician și prezicător afgan, prezice că liderul ucrainean, Zelenski, va continua și anul viitor cu strategia sa de amenințări nucleare la adresa omenirii. Într-un videoclip, profeția afganului este însoțită de imagini cu Zelenski dând din cap, ca și cum ar fi de acord, o tehnică menită să întărească credibilitatea predicției. Unele predicții ale lui Afgan sunt reiterate de experții politici în talk-show-uri de propagandă, inclusiv colapsul UE între 2027 și 2032 și epuizarea Statelor Unite ca putere mondială. De asemenea, profetul prezice că un conflict nuclear global nu va avea loc în viitorul imediat.

Sursa: The Insider

Predicțiile celebre ale ghicitorilor din trecut, cum ar fi Nostradamus, Vanga și Messing, cunosc o renaștere a popularității, la televiziunea rusă. Profețiile lor ambigue și metaforice sunt adaptate pentru a se potrivi în narațiunile operaționii speciale actuale. De exemplu, NTV citează o predicție a clarvăzătoarei bulgare, Vanga: „Orice forță opusă Rusiei va pierde în cele din urmă războiul și va pieri”. În plus, programul publică o profeție a bătrânului Zosima, care a murit în urmă cu peste douăzeci de ani în regiunea Donețk, despre care se zice că a prezis evenimentele din Ucraina cu mult înainte de invazia Rusiei. În timpul emisiunii „Na samom dele”, de la Pervîi Kanal, prezentatorul nu s-a limitat la predicțiile deja cunoscute, ci a anunțat că, în mai 2022, a fost descoperită o casetă video pierdută, care conține predicțiile lui Vanga despre evenimentele din Ucraina:

  • „Profeția celor cinci de doi pare să fie în derulare, deoarece Rusia a recunoscut independența LNR și DNR pe 22.02.22, urmată de o operațiune militară specială în Ucraina, doar două zile mai târziu”.

Superstiția ca semn al punctului de basculanță

Psihologii politici sugerează că popularitatea în creștere a spectacolelor ezoterice oglindește o fascinație crescută pentru superstiții, predicții și profeții în vremuri dificile pentru țară și societate. Acest fenomen este deosebit de răspândit atunci când există confuzie ideologică în societate și oamenii se luptă să înțeleagă ideile și direcția de mișcare susținute de autorități. Revenirea la irațional este o încercare de a da un sens evenimentelor atunci când explicațiile logice lipsesc sau se dovedesc nesatisfăcătoare. Această tendință este evidentă în diferite perioade istorice și în cazul a diferite state.

După Primul Război Mondial și pandemia de gripă, care au curmat zeci de milioane de vieți, în Statele Unite și Europa a fost o epocă de aur a spiritismului. Elita politică americană, în special, a devenit fixată pe ghicit și divinație, despre care iluzionistul, filantropul și anti-șarlatanul Harry Houdini a susținut că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. În 1926, Houdini a sugerat Congresului un proiect de lege care propunea o audiere de patru zile pentru interzicerea divinației și ghicitului în Districtul Columbia.

În Germania, un val de superstiții a apărut aproape de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, fenomen care a continuat să înflorească și mai puternic după încheierea războiului. Monica Black, istoric american și editor la revista Central European History, aprofundează acest subiect în cartea ei, „A Demon-Haunted Land: Witches, Wonder-Doctors, and the Ghosts of the Past in Post-WWII Germania”. Potrivit lui Black, oamenii începuseră să ia în considerare orice ipoteză și să exploreze diferite opțiuni pentru rezultatul războiului. La acel moment, aproape toată lumea era implicată în prezicerea viitorului, după cum a menționat autorul.

  • „După 1943, pe măsură ce războiul a devenit din ce în ce mai mortal în interiorul Germaniei, tot felul de himere au devenit din ce în ce mai convingătoare. Premonițiile, zvonurile și legendele au câștigat o putere extraordinară de predicție. Vorba din gură-n gură, speculațiile și șoaptele au dobândit suveranitate epistemologică. Oamenii citeau semne pentru a înțelege ceea ce era pentru ei de neînțeles, chiar de neconceput: că pierdeau războiul”, scrie Black.

Societatea germană s-a trezit prinsă între vechea ideologie hitleristă și noul sistem de credințe care o condamna ca întruchipare a răului în lume. Prăbușirea normelor familiare și absența unor noi puncte de referință au dus la o fixare asupra supranaturalului, scrie Black. Această preocupare pentru supranatural a fost atât de profundă încât a depășit simpla divinație și simplul ghicit, așa cum este cazul acum în Rusia. Mai degrabă, a dus la incidente de „vânătoare de vrăjitoare”, în care cetățenii erau afectați de gânduri paranoice despre vrăjitoare și vrăjitori capabili să provoace rău, să facă vrăji și să răspândească boli. Acest lucru s-a manifestat prin acuzații larg răspândite împotriva concetățenilor, aparent pentru comportament rău intenționat sau alte încălcări, dar alimentate de o frică irațională, medievală, de vrăjitoare.

Potrivit Monicăi Black, frica de vrăjitoare poate fi atribuită unui sentiment profund, subconștient, de răzbunare iminentă pentru actele odioase comise de conducerea Reichului, pe măsură ce germanii au devenit din ce în ce mai conștienți de amploarea atrocităților aplicate altor națiuni, sub regimul lui Hitler. Cu alte cuvinte, această frică de vrăjitoare a fost o expresie tangibilă a „vinovăției colective” care rămâne un subiect de discuție în contextul actual al războiului cu Ucraina.

În același timp, conducerea celui de-al treilea Reich a încercat să folosească frica irațională a populației în propriile scopuri:

  • „Sperând să ridice moralul național, Goebbels a promis miracole, inclusiv arme minune care vor întoarce valul războiului. Și-a pus personalul să scrie și să trimită, în mod anonim, prin poștă profeții care preziceau triumful final al Germaniei. Vechi legende și fragmente de folclor au început să circule, înfățișând un Reich german luminos, mai mare, reprezentat ca o mare pasăre care adăpostește pui — o imagine suprarealistă a bunăvoinței, în mijlocul unui război de anihilare”.

Rusia a cunoscut și ea ceva similar, la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, își amintește psihologul politic și expertul în mass-media, Nikolai Grigoriev:

  • „Pentru prima dată după epoca lui Kașpirovski și Ciumak, tărâmurile parapsihicului, ocultismului și paranormalului cunosc o renaștere a popularității. Este demn de remarcat faptul că fascinația pentru irațional de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90 a coincis cu o extindere a posibilităților industriei media și divertismentului. În prezent, situația este inversă: oportunitățile atât în sectorul mass-media, cât și în cel al divertismentului se restrâng”.

Cine sunt cei înșelați de spiritiști

Cu toate acestea, devine din ce în ce mai dificil pentru propagandiști să influențeze audiența prin intermediul televiziunii, având în vedere faptul că timpul mediu petrecut în fața televizorui scade la toate grupele de vârstă. În 2022, Mediascope a înregistrat cele mai mici cifre de vizionare din ultimii șase ani.

Cu toate acestea, este prea devreme pentru a afirma că televiziunea este pe punctul de a fi complet desconsiderată, întrucât 88% din populație o urmărește încă săptămânal, iar 63% zilnic, însumând aproximativ 90 de milioane de indivizi. În plus, potrivit unui raport Mediascope, publicul în vârstă de 65 de ani și peste a petrecut în medie peste 6,5 ore pe zi uitându-se la televizor în 2022.

Audiențele posturilor de televiziune din Top 3 înregistrează, de asemenea, o scădere, în primul rând la publicul mai tânăr, cu vârsta cuprinsă între 4 și 44 de ani, care are tendința de a gravita mai degrabă către canale tematice decât cele federale, în ciuda numărului fără precedent de evenimente semnificative din ultimii ani, care au crescut cererea de știri și analize.

În același timp, grupa de vârstă de peste 65 de ani rămâne un consumator constant de propagandă, deoarece canalele din Top 3 nu numai că și-au păstrat locul în primii trei, dar au înregistrat și o creștere minoră a audienței comparativ cu 2020-2021. Prin urmare, este probabil ca expunerea de „spiritiști patriotici” pe canalele federale să aibă impact doar la publicul mai în vârstă.

SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here