Vulcanii Stromboli şi Etna au erupt în aceeaşi zi

Vulcanul Etna a erupt miercuri, când s-au înregistrat scurgeri de lavă, la fel ca şi vulcanul Stromboli, de pe insula italiană cu acelaşi nume, care a înregistrat miercuri o intensificare a activităţii, cu expulzarea unor nori mari de cenuşă şi pietre, a informat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), relatează EFE şi DPA.

Etna a fost primul vulcan care s-a activat, cu o explozie urmată de scurgeri de lavă pe versantul de sud-est, transmite DPA.

Vulcanul Stromboli a început să erupă în cursul după-amiezii. „Activitatea explozivă în zona craterului de nord s-a produs la ora locală 14:51 (12:51 GMT), cu un flux piroclastic care a a ajuns pe linia de coastă şi se îndreaptă spre mare pe o distanţă de peste un kilometru”, se arată într-un comunicat. Erupţia a generat şi un nor de cenuşă de 1,5 sau 2 kilometri deasupra nivelului mării, conform EFE.

În ultimele zile, vulcanul Stromboli a înregistrat o activitate intensă care a fost monitorizată de INGV şi de Protecţia Civilă pentru a garanta securitatea celor aproape 500 de persoane care locuiesc pe această insulă, aflată în nordul Siciliei, scrie Agerpres.

Marco Giorgianni, primarul din Lipari, care depinde de insula Stromboli, a declarat televiziunii publice că deocamdată nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale şi că situaţia este sub control.

Ultima erupţie a vulcanului Stromboli a avut loc pe 3 iulie 2019, când o serie de explozii violente însoţite de expulzări piroclastice au provocat moartea unei persoane şi au rănit o altă persoană.

Vulcanul Stromboli, din arhipelagul insulelor Eoliene, are o înălţime de 927 de metri, dar se estimează că sub nivelul mării are în jur de 3.000 de metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here