Miliardarul american Warren Buffett a anunţat miercuri ca va renunţa la orice funcţie în cadrul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, dar va continua să contribuie financiar, relatează AFP.

Omul de afaceri în vârstă de 90 de ani explică într-un comunicat că a fost un „administrator inactiv” timp de mai mulţi ani în această organizaţie de caritate şi a renunţat deja la acest post în toate celelalte consilii de administraţie în care mai era membru, cu excepţia celui al companiei sale Berkshire Hathaway, scrie Agerpres.

El nu a oferit nicio explicaţie suplimentară pentru retragerea sa, care vine la câteva săptămâni după anunţul divorţului între Bill şi Melinda Gates.

Buffett, a cărui avere este estimată de revista Forbes la circa 104 miliarde de dolari, afirmă în schimb că îşi va continua contribuţiile financiare la fundaţie.

„Obiectivele mele sunt 100% în acord cu cele ale fundaţiei, iar participarea mea fizică nu este în niciun caz necesară pentru a atinge aceste obiective”, a subliniat el.

Creată în 2000, fundaţia a devenit de-a lungul anilor cea mai puternică organizaţie de caritate din lume, finanţând diverse proiecte pentru un total de 53,8 miliarde de dolari.

Buffett s-a angajat în 2006 să distribuie toate acţiunile sale Berkshire, adică 99% din averea sa, către acţiuni filantropice.

Prin contribuţia sa anuală dezvăluită miercuri – echivalentul a 4,1 miliarde de dolari către cinci organizaţii de caritate, „sunt la jumătatea” acestui obiectiv, a precizat el.

La conducerea Berkshire Hathaway, grup sub a cărui umbrelă se află circa 60 de companii, de la firma de asigurări Geico la producătorul de baterii Duracell, Buffett a anunţat în mai că intenţionează să îl numească pe Greg Abel drept succesor când îşi va părăsi postul. Însă el nu a precizat când se va întâmpla asta.

Imaginea lui Bill Gates, fost director al Microsoft şi prieten apropiat al lui Buffett, a fost afectată puternic de dezvăluirile de după divorţul său, survenit după 27 de ani de viaţă în comun cu Melinda.

Legăturile sale cu finanţatorul Jeffrey Epstein, inculpat pentru abuzuri sexuale asupra a zeci de minore în reşedinţe de lux înainte de a fi găsit spânzurat în celula sa în august 2019, au fost scoase în evidenţă în mod special.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here