Refugiații ucraineni din Polonia vor trebui să plătească o parte a costurilor cu întreținerea lor din 2023

Ministerul de Interne din Polonia a anunţat miercuri că, începând de anul viitor, refugiaţii ucraineni care trăiesc în centrele de primire din această ţară vor trebui să înceapă să achite o parte din costurile întreţinerii lor, transmite EFE, potrivit Agerpres.ro.

Excepţii de la această regulă se aplică minorilor, femeilor însărcinate, pensionarilor şi persoanelor fără venituri.

Începând din 1 februarie 2023, ucrainenii care rămân în Polonia mai mult de 120 de zile vor trebui să plătească iniţial 50% din costurile întreţinerii, ajungând până la un maximum de 9 euro pe zi. De la 1 mai 2023, refugiaţii care se află de mai bine de 180 de zile în Polonia vor acoperi 75% din costurile şederii lor, cu un maximum de 13 euro pe zi.

În medie, cheltuielile cu cazarea şi hrănirea refugiaţilor sunt de circa 15,5 euro pe zi de persoană, a declarat miercuri şeful departamentului de gestionare a crizelor, din cadrul primăriei oraşului Kalisz (centru), într-un interviu radiofonic.

La rândul său, într-un interviu televizat, viceministrul de interne Pawel Bossernaker a justificat decizia prin aceea că nu este posibilă ”finanţarea şederii refugiaţilor pe perioadă nedeterminată”.

În Polonia trăiesc în adăposturi de primire finanţate de stat circa 85.000 de refugiaţi proveniţi din Ucraina, în marea lor majoritate femei, minori şi pensionari, potrivit datelor oficiale.

În Cracovia, unul dintre marile oraşe poloneze care a primit un număr mare de refugiaţi de la începerea războiului din Ucraina, există patru centre de ajutor şi primire pentru ucraineni care adăpostesc în comun circa 1.000 de persoane.

Una dintre voluntarele care lucrează în unul din aceste centre a declarat miercuri prin telefon pentru EFE că, din cele 150 de persoane care trăiesc în centrul în care îşi desfăşoară ea activitatea, ”doar patru sau cinci” au un loc de muncă.

Pentru majoritatea femeilor ”este complicat” să accepte un loc de muncă pentru că, în multe cazuri, au ”mai mulţi copii în îngrijire” şi nu toţi merg la şcoală, a adăugat ea.

Ministrul de interne polonez Mariusz Kaminski a declarat luna trecută că Varşovia este beneficiara a aproape jumătate din cele 400 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană i-a alocat până în prezent pentru primirea refugiaţilor proveniţi din Ucraina.

Guvernul de la Varşovia speră să obţină încă 45 de milioane de euro de la Bruxelles, ţinând cont de faptul că ”şi Uniunea Europeană are responsabilitatea de a-i ajuta” pe ucraineni, a mai spus Kaminski.

Din 22 februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, au sosit în Polonia peste 7 milioane de refugiaţi din această ţară, din care se calculează că circa un milion şi jumătate se află şi acum pe teritoriul polonez.

Polonia construieşte o barieră de trei garduri de sârmă ghimpată la granița cu Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here