Statele Unite au anunţat miercuri că extind o serie de reguli introduse pentru grupuri media chineze la şase noi organizaţii acuzate că sunt organe de „propagandă” ale Beijingului, notează AFP.

Este al treilea val de grupuri media chineze ale căror birouri în Statele Unite sunt considerate ca „misiuni străine”, ceea ce înseamnă că trebuie să prezinte Departamentului de Stat de la Washington detalii despre personalul lor şi bunurile lor imobiliare de pe teritoriul american.

Activitatea lor jurnalistică nu va face însă obiectul niciunei restricţii, a subliniat secretarul de stat american, Mike Pompeo, în cursul unei conferinţe de presă la Washington.

În timp ce presa liberă din lumea întreagă dă socoteală numai adevărului, media chineze dau socoteală Partidului Comunist Chinez”, a afirmat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Cele şase media vizate sunt Yicai Global, Jiefang Daily, Xinmin Evening News, Social Sciences in China Press, Beijing Review şi Economic Daily.

Ele se adaugă altor nouă media mult mai cunoscute deja calificate ca „misiuni străine”, printre care agenţia oficială de presă Xinhua şi China Global Television Network.

Beijingul a denunţat aceste decizii în trecut şi a expulzat ca represalii 13 americani lucrând pentru mai multe jurnale de renume ca New York Times, Washington Post şi Wall Street Journal. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here