Parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a declarat luni, la Deva, că este important ca drepturile celor peste 400.000 de români care trăiesc legal în Marea Britanie să fie respectate şi după ieşirea acestei ţări din Uniunea Europeană (UE), fără ca cetăţenii să fie „sufocaţi” de birocraţie după 1 ianuarie 2021, în exercitarea acestora.

„Cel mai important pentru noi – şi asta am stabilit în Parlamentul European (PE) de foarte multă vreme, este problema drepturilor cetăţenilor. (…) Este foarte important să ne convingem că, şi după 1 ianuarie 2021, cetăţenii români care sunt în mod legal în Marea Britanie, astăzi, să aibă toate drepturile. Să nu fie sufocaţi de birocraţie în exercitarea drepturilor lor, să primească toată asigurarea din partea UE că vor beneficia de drepturile pe care le au astăzi în legătură cu munca, cu modul de a investi sau de a face afaceri în Marea Britanie, de a învăţa, de a te retrage la pensie sau de a folosi toate beneficiile sociale pe care legea le pune la dispoziţie, în aşa fel încât ei să nu fie supuşi unor discriminări sau greutăţi birocratice”, a spus Iuliu Winkler, într-o conferinţă de presă, informează agerpres.

Deputatul european a menţionat că în Marea Britanie românii sunt a doua mare comunitate de emigranţi proveniţi din ţările UE, după cea a polonezilor. În prezent, comunitatea românească a depăşit 400.000 de persoane.

Iuliu Winkler a mai spus că multe din drepturile cetăţenilor vor fi decise de Parlamentul European, însă a precizat că o parte dintre acestea vor trebui negociate prin acorduri bilaterale, situaţie în care Ministerul Afacerilor Externe va avea un rol foarte important.

„O mare parte se decid la nivel bilateral, între cele două guverne, şi aici Ministerul Afacerilor Externe va avea un rol foarte important în lunile următoare. Să fie foarte atent, să fie foarte tăios – dacă este nevoie, şi să fie eficient în apărarea drepturilor cetăţenilor români din Marea Britanie”, a recomandat parlamentarul european.

Eurodeputatul UDMR a mai spus că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este o premieră în istoria Uniunii, el menţionând că după votul din Parlamentul European va urma o perioadă de tranziţie până în ultima zi a anului 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here