Zeci de mii de morți doar în Wuhan, de la coronavirus. China, dată de gol de urnele cu cenușă

O grămadă de urne funarare, la o casă mortuară din Wuhan, datele oficiale despre numărul incinerărilor din oraș, ca și rapoartele despre un sistem sanitar copleșit alimentează acuzațiile aduse Beijingului, potrivit cărora autoritățile chineze mușamalizează numărul real de victime făcut de Covid-19. Potrivit Newsweek, ar putea fi vorba de zeci de mii morți, în condițiile în care guvernul central a raportat oficial 2.535 de decese, la puțin peste 50.000 de infecții cu coronavirus.

În al patrulea trimestru al anului 2019, Wuhan a înregistrat 56.007 de incinerări, o cifră cu 1.583 mai mare decât în ​​trimestrul patru din 2018 și cu 2.231 mai multe incinerări decât în perioada similară a lui 2017, potrivit datelor publicate de agenția de o agenție de stat din Wuhan. În 2019, populația orașului Wuhan a crescut cu doar 1,1% față de 2018, potrivit unei statistici ONU. Aceste cifre ar putea indica faptul că apariția noului virus, în decembrie 2019, a provocat o creștere a numărului de decese – o tendință care probabil se va fi menținut până în primul trimestru al lui 2020.

Zilele trecute, pe rețelele de socializare chineze au început să circule fotografii cu urne funerare aduse în epicentrul focarului de coronavirus, iar familiile care îi pierduseră pe cei dragi au fost instruite să ridice cenușa de la unea din pompele funebre din oraș.

Imaginile au început să ridice noi semne de întrebare cu privire la numărul real al deceselor provocate de coronavirus în China. Acum, numărul urnelor funerare cu pricina stă la baza de noi acuzații, lansate de localnici, dar și de voci critice din afara Chinei, potrivit cărora autoritățile de la Beijing au mințit.

Întrebările adresate de Newsweek ambasadorului chinez în SUA și Ministerului de Externe de la Beijing au rămas fără răspuns.

Potrivit sursei citate, presa locală din Caixin citează un șofer chinez care susține că miercuri au fost aduse 2.500 de urne cu cenușă, la fel și joi, la una dintre cele două case mortuare din zonă.

Site-ul de știri a publicat, de asemenea, o altă fotografie care arată 3.500 de urne stivuite în interiorul unității. Astfel, numărul de urne care au ajuns în acea casă funerară a fost cu mult mai mare decât numărul total, oficial, de decese, cauzate de COVID-19 din oraș.

Unii locuitori din Wuhan estimează că numărul deceselor coronavirusului ar putea fi de 26.000, pe baza cantității de urne distribuite în oraș.

Utilizatori chinezi de rețele sociale susțin că șapte case funerare din Wuhan vor distribui, în medie, 3.500 de urne pe zi, între 23 martie și 4 aprilie. Pornind de aici, se poate estima că va fi vorba de 42.000 de urne cu cenușă umană, livrate în interval de 12 zile.

Prin scăderea celor 16.000 de decese preconizate pentru Wuhan pentru două luni și jumătate, conform ratei anuale a mortalității din China, se estimează că în focarul de coronavirus ar fi putut pieri aproximativ 26.000 de persoane. În prezent, nu este clar totuși câte dintre urne au fost folosite.

Matematica bazată pe urne, presupuneri și datele culese de pe social media nu oferă concluzii irevocabile, notează Newsweek. Ele pun însă la dispoziție o estimare a numărului real al deceselor din oraș și alimentează scepticismul cu care sunt privite rapoartele oficiale ale guvernului chinez.

Duminică, senatorul republican Tom Cotton a invocat aceste transporturi de urne funerare de urne funerare atunci când a acuzat China că a prezentat date eronate. „Se pare că o singură morgă din Wuhan a comandat mai multe urne, în două zile, decât numărul de decese raportate de Partidul Comunist Chinez pentru toată țara”, a declarat senatorul american. „Sunt sigur că sunteți șocați de dovezile care pun în lumină minciunile chinezilor”, a completat politicianul.

Între timp, notează Newsweek, pandemia s-a răspândit dramatic dincolo de granițele Chinei, iar Statele Unite și Italia întrec acum China la numărul de cazuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here