Zeci de mii de francezi au ieșit sâmbătă în stradă în toată Franța  pentru a protesta împotriva noilor reguli coronavirus anunțate de guvern la începutul acestei săptămâni, anunță euronews.com.

Măsurile controversate includ vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătății și obligația cetățenilor de a prezenta un permis de sănătate pentru majoritatea locurilor publice.

Permisul de sănătate este eliberat celor care sunt complet vaccinați împotriva COVID-19 sau au dovada unui test negativ, efectuat în ultimele 48 de ore.

La Paris, pe bluza unui demonstrant scria „Nu vaccinării obligatorii, libertatea încălcată!”, În timp ce pe pancarta altcuiva se spunea: „Macron, nu dictaturii sănătății”.

La Marsilia, protestatarii au ținut un banner care înfățișa chipuri ale politicienilor, inclusiv pe cel al președintelui francez Emmanuel Macron cu mustața lui Hitler.

Se estimează că 1.500 de persoane au manifestat în capitala Franței.

În orașele din sudul Montpellier și Marsilia, autoritățile au numărat respectiv 5.000 și 4.250 de protestatari.

Protestatarii au luat cu asalt și străzile din Toulouse, Nisa, Lille, Strasbourg, Metz și alte orașe.

Nu suntem deloc anti-vaccin. Vrem doar ca toată lumea să aibă libertatea de a fi vaccinați sau nu. Testele PCR pot fi suficiente și atunci trebuie să le păstrăm libere„, au declarat pentru AFP angajații centrului comercial Aurélie și Tiphaine la protestul de la Paris .

Mai mulți manifestanți de veste galbene au participat la întrunirile din toată țara.

Suntem aici pentru cererile vestelor galbene și împotriva restricțiilor privind libertățile. Nu o altă lege care ucide libertatea ne face să ieșim în stradă. Am fost întotdeauna pe stradă„, a spus Jérôme Rodrigues, o figură proeminentă în mișcarea vestelor galbene.

Un număr de lideri ai partidelor de extremă dreaptă s-au alăturat protestului din capitala Franței.

Guvernul francez spune că noile măsuri sunt necesare pentru a reduce varianta Delta cu răspândire rapidă, care alimentează un val de noi infecții în țară.

Vineri, autoritățile de sănătate publică au raportat peste 10.900 de cazuri noi – ceea ce reprezintă o creștere de aproape trei ori comparativ cu jumătatea lunii iunie.

De la anunțurile de luni ale lui Macron, vaccinările au crescut în Franța, după o încetinire marcată din ultimele săptămâni.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat la începutul acestei săptămâni, 58% dintre francezi aprobă extinderea permisului de sănătate la cafenele și restaurante. 66% sunt în favoarea folosirii acestuia pentru a accesa locurile culturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here