Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării Negre printr-o nouă strategie maritimă naţională, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în intervenţia sa de sâmbătă seara, informează dpa, citată de Agerpres.

„Înţelegem pe deplin că războiul a schimbat raportul de forţe în regiunea noastră a Mării Negre şi că flota rusă nu va mai domina niciodată aceste ape”, a apreciat Zelenski.

Ucraina îşi va urmări propriile interese naţionale pe mare şi pe cele ale partenerilor săi şi va proteja rutele de transport, a anunţat şeful statului ucrainean.

Rusia a capturat o mare parte din flota ucraineană atunci când a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, în 2014. La scurt timp după ce Rusia şi-a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei, în 2022, Kievul a pierdut şi alte nave, când forţele Moscovei au capturat oraşul-port Berdiansk din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei.

Nava amiral a marinei ucrainene, Hatmanul Sahaidacini, a fost scufundată la Nikolaev.

Chiar dacă marina ucraineană nu are în prezent nave mari de război, Kievul a reuşit să alunge flota rusă din partea de vest a Mării Negre.

Acest succes a revitalizat parţial comerţul maritim prin Odesa. Marina ucraineană urmează să fie, de asemenea, modernizată în viitorul apropiat cu ajutorul partenerilor occidentali.

Pe lângă consolidarea puterii navale ucrainene, Zelenski a promis, de asemenea, că ţara sa îşi va îmbunătăţi în continuare apărarea antiaeriană şi a făcut aluzie la primirea încă unei unităţi Patriot din Germania şi la noi întăriri ce ar urma să sosească săptămâna viitoare.

Între timp, în estul Ucrainei continuă să se dea lupte grele, a anunţat sâmbătă seara conducerea militară a ţării, existând 12 puncte în care se poartă ostilităţi.

„Cea mai intensă situaţie s-a înregistrat sâmbătă în zona Pokrovsk, dar inamicul a fost, de asemenea, activ în direcţia Lîman şi Kurahove”, a transmis Statul Major ucrainean. Toate cele trei oraşe sunt situate în Doneţk, în estul Ucrainei. Pe parcursul zilei de sâmbătă, au avut loc 123 de confruntări, se precizează în raportul Statului Major ucrainean.

Dintre acestea, 41 se purtau doar în regiunea Pokrovsk, 19 atacuri s-au produs în apropiere de Lîman şi 17 atacuri la Kurahove, se arată în raport.

Potrivit Statului Major ucrainean, 29 de atacuri în apropiere de Pokrovsk au fost respinse, dar 12 lupte sunt încă în desfăşurare, cu apărătorii făcând tot ce le stă în putinţă pentru a stabiliza situaţia şi a împiedica inamicul să înainteze adânc în teritoriul ucrainean. Mai devreme în cursul zilei sâmbătă, Ministerul Apărării rus a afirmat că în această zonă a fost capturat satul Sokil.

Secţiunea frontului de lângă Pokrovsk este văzută ca fiind relativ vulnerabilă. Trupele ruse au înaintat încet de luni de zile, după ce au cucerit la începutul anului fortăreaţa Avdiivka. Ucraina nu a reuşit încă să oprească înaintarea trupelor ruse şi să-şi stabilizeze liniile de apărare.

Iohannis a discutat cu Zelenski despre viitorul Summit NATO şi consolidarea securităţii la Marea Neagră

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here