Zelenski, avertizat de Biden că invazia va avea loc în februarie. Reacțiile celor două părți după convorbire

Sursa: eng.mil.ru

Președinele american l-a avertizat pe omologul ucrainean să se pregătească de impact. Convorbirea telefonică dintre preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi preşedintele american, Joe Biden, a fost „lungă şi seriosă”, dar „productivă”, susție SUA, în timp ce oficiali de la Kiev au afirmat că nu ar fi decurs bine. Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională a contrazis declaraţiile ucrainene, scrie CNN, preluat de News.ro.

Convorbirea telefonică Biden-Zelenski a durat o oră şi 20 de minute, joi, şi a vizat preocupările celor doi lideri cu privire la trupele ruseşti de la graniţa Ucrainei.

Un oficial de securitate naţională a numit acest dialog „lung şi serios” dar „productiv”.

Biden i-a spus lui Zelenski că SUA apreciază că o invazie a Ucrainei ar putea avea loc în februarie, dar nu a spus că e o certitudine, a adăugat oficialul.

În prima parte a zilei, o altă sursă americană a susţinut că la Casa Albă se ştie că Zelenski are „multiple audienţe” şi că încearcă să echilibreze situaţia.

De cealaltă parte, oficialii ucraineni au declarat pentru CNN că discuţia Biden-Zelenski „nu a mers prea bine” şi că au existat dezacorduri cu privire la „nivelul de risc” al unui eventual atac rusesc, lucru respins de Casa Albă.

Purtătoarea de cuvânt Emily Horne de la Consiliul Naţional de Securitate a contrazis declaraţiile oficialilor ucraineni.

„Surse anonime răspândesc neadevăruri”, a spus ea pentru CNN. „Preşedintele Biden a afirmat că există o posibilitate clară ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie. El a spus acest lucru şi public şi noi am avertizat de mai multe luni. Alte informaţii pe această temă sunt complet false”.

România și SUA permit Rusiei să inspecteze Deveselu dacă Moscova își arată și ea rachetele. Declarațiile lui Bogdan Aurescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here