Zelenski cere primirea Ucrainei în UE

Sursa: Facebook

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat sâmbătă ca ţara sa să fie primită în Uniunea Europeană (UE), în contextul invaziei ruse, informează dpa, preluată de Agerpres.

„Acesta este un moment crucial pentru a finaliza discuţiile de lungă durată odată pentru totdeauna şi a decide asupra acordării Ucrainei a statutului de membru al UE”, a scris Zelenski sâmbătă pe Twitter.

Preşedintele ucrainean a mai spus că a discutat cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre „asistenţă suplimentară eficientă” pentru Ucraina, precum şi despre „lupta eroică a ucrainenilor pentru viitorul lor liber”.

Ucraina nu este oficial candidată la aderare în UE. În trecut, existau temeri că un asemenea pas ar putea afecta relaţiile UE-Rusia.

Revoluţia din 2014 din Ucraina a fost provocată de manifestaţiile care au durat timp de aproape trei luni în centrul Kievului împotriva suspendării pregătirilor pentru semnarea Acordului de Asociere dintre UE şi Ucraina. Aceasta a dus în final la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

Rusia a anexat în 2014 Peninsula Crimeea şi războiul a izbucnit în estul Ucrainei.

Forţele militare ruse au lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Occidentul trimite noi arme și echipamente Ucrainei. Zelenski: „Am nevoie de arme, nu de un taxi”. Lansatoarele Javelin, spaima rușilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here