Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană

Sursa: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat România printre ţările cărora le-a mulţumit, duminică seara, pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană, în condiţiile în care iarna se apropie şi este de aşteptat ca Moscova să-şi intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene, transmite News.ro.

„Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie şi trebuie să fim pregătiţi pentru posibilitatea ca inamicul să mărească numărul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre”, le-a spus ucrainenilor, duminică seara, preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic adresat naţiunii.

„Rusia se pregăteşte pentru iarnă. Iar în Ucraina, toată atenţia noastră ar trebui să se concentreze asupra apărării, asupra răspunsului la terorişti, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor noştri să treacă mai uşor peste această iarnă şi pentru a creşte capacităţile soldaţilor noştri”, a subliniat preşedintele Volodimir Zelenski.

În acest context, el a mulţumit tuturor partenerilor care au ajutat Ucraina cu apărarea aeriană. Zelenski a menţionat mai multe state, între care şi România: „Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice şi alte ţări”, a enumerat preşedintele Ucrainei. El a spus că aceste ţări au contribuit cu sisteme Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk şi alte sisteme de rachete care ajută la apărarea antiaeriană. „Nu putem vorbi deschis despre toate acum, dar apărarea aeriană a Ucrainei este deja mai puternică decât anul trecut”, a spus Zelenski. „Are diferite capacităţi, dar, din păcate, nu protejează încă pe deplin întregul teritoriu”, a adăugat el. „Dar lucrăm pentru a o face şi mai puternică”, a promis Zelenski.

„Fiecare ţară, fiecare lider care ne ajută să ne consolidăm apărarea aeriană ajută la protejarea unor vieţi”, a subliniat Zelenski înainte de a le cere tuturor ucrainenilor, femeilor, tuturor celor „ale căror voci sunt auzite în lume”,  jurnaliştilor, tuturor celor care susţin Ucraina în lume să ajute la consolidarea apărării. „Să ajute! Suntem capabili să trecem cele mai dificile teste. Dar numai când suntem împreună, în unitate, când avem grijă unii de alţii şi când milioane de oameni îşi ajută apărătorii şi ţara. Este imperativ să fim uniţi şi recunoscători”, a pledat Zelenski, în condiţiile în care se vorbeşte din ce în ce mai mult despre o „oboseală” a Occidentului în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei.

RIA Novosti și TASS au șters știrile despre „regruparea” trupelor ruse în apropierea Niprului / Ministerul Apărării de la Moscova acuzase „o provocare”

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here