Zelenski: „Încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm”. Distincţia „Erou al Ucrainei” post-mortem, acordată pentru prima dată unei femei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că este nevoie de „timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război” care a venit la noi în această ţară şi transmite: „încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm”. El adaugă că le repetă mereu prietenilor Ucrainei şi partenerilor din străinătate că „ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina, pentru ucraineni”, întrucât nu este vorba doar despre Ucraina. Zelenski a acordat distincţia „Erou al Ucrainei”, post-mortem, pentru prima dată unei femei, medic militar care a îngrijit soldaţi în regiunea Sumî, potrivit News.ro.

Zelenski a afirmat, într-o înregistrare video postată pe Facebook în noaptea de sâmbătă spre duminică, faptul că a avut loc o întâlnire de urgenţă a Consiliului Regional Herson, iar 44 de deputaţi au decis că regiunea Herson face parte din Ucraina şi că „acolo nu este locul niciunei pseudo-republici”.

El a adăugat că invadatorii şi cei care colaborează cu ei vor ajunge în faţa justiţiei.

„Ucraina va face faţă testului. Avem nevoie de timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război care a venit la noi în ţară. Nu voi subestima ameninţarea. Şi nu voi exagera rezultatele. Noi suntem oameni oneşti, nu Ministerul rus al Apărării. Care minte pe toată lumea, milioane de cetăţeni ai săi şi chiar pe şeful Federaţiei Ruse. Aşa că vă spun sincer: încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm. În fiecare zi şi în fiecare noapte trebuie să găsim modalităţi în care să-i provocăm daune majore inamicului. În toare zonele de apărare. În apropiere de Jitomîr şi Kiev, de Cernigău şi Sumî, de Harkov şi Lugansk, de Doneţk şi Mariupol, în sudul ţării şi pe linie diplomatică”, a subliniat preşedintele ucrainean.

El a adăugat că în acest fel ucrainenii vor recâştiga ce este al lor, vor recâştiga oraşele Melitopol, Henicesk.

„Apropo, toate coridoarele umanitare asupra cărora s-a convenit au funcţionat. Au fost evacuaţi 12.729 de oameni. Transportul umanitar către Mariupol ar urma să ajungă mâine după-amiază, din cauza complexităţii rutei, a trebuit să rămână peste noapte în Berdeansk”, a explicat Zelenski.

El a mulţumit pentru sprijinul primit şi pentru susţinere.

„Cu fiecare ocazie, le repet prietenilor noştri şi partenerilor din străinătate că ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina, pentru ucraineni. pentru că nu este doar pentru Ucraina. Este pentru fiecare din Europa”, a reiterat el.

El a anunţat că a semnat două decrete: unul prin care oferă distincţii la 106 membri ai Forţelor armate ucrainene pentru curajul arătat, din care 17 post-mortem, şi un decret prin care oferă titlul Erou al Ucrainei cu distincţia Ordinul Stelei Aurii mai multor militari, între care şi o femeie: sergentul Derusova Inna Mikolaivna, post-mortem, medic militar care a avut misiuni în Ohtîrka, regiunea Sumî, salvând mai mult de zece soldaţi şi riscându-şi viaţa. Ea a murit în urma bombardamentelor trupelor ruse, ajutând răniţii.

„Prima femeie-erou a Ucrainei care a primit post-mortem acest titlu”, a adăugat Volodimir Zelenski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here