Zelenski, la APCE, despre apartenenţa Rusiei la OSCE: De ce un stat terorist, după nouă luni de crime non-stop, este în continuare membru al Adunării Parlamentare?

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pus la îndoială, joi, apartenenţa Rusiei la Organizaţia Securităţii şi Cooperării în Europa (OSCE), într-o intervenţie televizată în Adunarea Parlamentară (APCE) a acestei organizaţii internaţionale, reunită la Varşovia, relatează AFP, citată de News.ro.

”Vedem diverse platforme internaţionale care găsesc soluţiile necesare pentru a ajuta la oprirea terorismului rus, izolarea cât mai mult posibil a acestui stat terorist şi căutarea unei ieşiri din crizele mondiale brutale create de Rusia”, a subliniat şpeful statului ucrainean în faţa delegaţilor parlamentari ai OSCE.

”De ce OSCE nu se află între aceste platforme? De ce, în particular, un stat terorist, după nouă luni de crime non-stop, este în continuare membru al Adunării Parlamentare?”, i-a luat el la rost.

”Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este un test pentru orice organizaţie internaţională”, a apreciat el.

Polonia – care deţine anul acesta preşedinţia turnantă a OSCE, şi-a anuţat recent refuzul de a primi delegaţia rusă atât la APCE, la Varşovia, cât şi la o reuniune ministerială a OSCE prevăzută la începutul lui decembrie la Lodz (centru).

Reuniunea de la Lodz era programată să fie prezidată de către ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Acest gest a fost denunţat de către Moscova drept o decizie ”provocatoare şi fără precedent”.

Delegaţa rusă la reuniunea ministerială urmează să fie condusă de către ambasadorul rus la OSCE, Aleksandr Lukaşevici, a anunţat Moscova.

Întâlnirea ministerială a OSCE – la care Lavrov participă de obicei – este organul central al acestei organizaţii internaţionale, însărcinat cu luarea deciziilor acesteia.

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri prin vot un text în care califică Rusia drept un ”stat care promovează terorismul” în Războiul rus din Ucraina şi îndeamnă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) să facă la fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here