Zi de foc: CCR discută starea de alertă, iar Camera Deputaților dezbate proiectul de lege „ciopârțit” de PSD privind măsurile de după 15 mai

Inquam Photos/ George Călin

Curtea Constituţională (CCR) se va pronunța miercuri asupra sesizării făcute de Avocatul Poporului legată de OUG care reglementează starea de alertă. Între timp, proiectul de lege referitor la starea de alertă a trecut de votul senatorilor, cele mai importante restricții prevăzute fiind însă „ciopârțite” de PSD. O bună parte din lege a fost astfel golită de conținut.

De asemenea, miercuri Camera Deputaților (decizională) urmează să adopte legea privind starea de alertă.  

În actualul ei format, după amendamentul depus de Robert Cazanciuc și aprobat de Comisia Juridică și votat de plenul Senatului, legea dă libertate totală românilor pe fondul pandemiei, făcând greu de gestionat o creștere ulterioară contaminărilor.

Printre restricțiile eliminate de PSD: restrângerea sau interzicerea circulației, instituirea carantinei și închiderea temporară a frontierei.

„Noi așteptăm decizia CCR”

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni seară, că aşteaptă decizia CCR, eventualele recomandări urmând a fi preluate prin OUG. 

„Noi aşteptăm decizia CCR de miercuri şi, în funcţie de această decizie, vom corecta actul normativ care reglementează starea de urgenţă prin Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât să lăsăm anumite intrumente privitoare la aplicarea regulilor imediat după ieşirea din stare de urgenţă”, a afirmat premierul. 

Starea de urgență va expira joi noaptea, iar de vineri, 15 mai, întreaga societate va fi comutată la prevederile stării de alertă.

Avocatul Poporului

Ce argumente invocă Avocatul Poporului, Renate Weber, pe frontul deschis împotriva stării de alertă?

„Avocatul Poporului apreciază că delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative, având ca finalitate restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării (art. 1 alin. (5), art. 53 şi 61 alin. (1) din Constituţia României”, a transmis Avocatul Poporului.

În esenţă, Avocatul Poporului consideră că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, cu modificările şi completările ulterioare, nu respectă principiul previzibilităţii legii prin definirea defectuoasă a „stării de alertă”, care, neavând consacrare constituţională, presupune o circumstanţiere detaliată, la nivel infraconstituţional, a cazurilor în care se poate declara.

„În realitate, legea prevede doar că se pot lua de către organe administrative orice măsuri, deci inclusiv de restrângere a exerciţiului unor drepturi, deşi art. 53 din Constituţie prevede clar că acest lucru poate fi făcut numai prin lege. În lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alertă, ba mai mult, reglementarea posibilităţii extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge în ipoteza în care restrângerea temporară a exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale capătă caracterul unei îngrădiri permanente aducând astfel atingere însuşi dreptului, ceea ce este contrar art. 53 alin. (2) din Constituţie”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Instituţia consideră că, potrivit prevederilor constituţionale, Parlamentul şi, prin delegare legislativă, în condiţiile art. 115 din Constituţie, Guvernul au competenţa de a institui, modifica şi abroga norme juridice de aplicare generală.

„Autorităţile administraţiei publice nu au o asemenea competenţă, misiunea lor fiind aceea de a asigura executarea legilor”, a mai transmis Avocatul Poporului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here