Zona în care Covid-19 va ucide cu „mâna” HIV-SIDA. Bilanțul: 500.000 de morți în plus

Sursa: US-Africom

Numărul deceselor cauzate de HIV s-ar putea dubla în Africa sub-sahariană dacă accesul pacienților la tratament este perturbat de pandemia coronavirusului, a avertizat, luni, ONU, citat de Le Monde.

O întrerupere de șase luni a accesului la antiretrovirale ar putea provoca peste 500.000 de decese suplimentare în regiune, între 2020 și 2021. Un număr care s-ar adăuga astfel celor 470.000 de decese înregistrate în 2018, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și UNAIDS.

Ar fi un bilanț nemaiîntâlnit din 2008, când 950.000 de oameni au murit din cauza SIDA în regiune. În 2018, anul ultimelor statistici disponibile, 25,7 milioane de persoane trăiau cu HIV în Africa sub-sahariană, dintre care 16,4 milioane beneficiau de terapie antiretrovirală.

Întreruperea campaniilor axate pe prevenție, accesul la îngrijire și tratament ar putea, de asemenea, să șteargă progresele înregistrate în prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil, în timp ce numărul copiilor infectați a scăzut cu 43 %, între 2010 și 2018, de la 250.000 la 140.000. Însă infecțiile infantile ar putea sări cu 37% în Mozambic, 78% în Malawi și Zimbabwe și cu 104% în Uganda.

„Un risc crescut de a contracta HIV”

„Există riscul ca victoriile obținute în lupta împotriva SIDA să fie sacrificate pe altarul luptei împotriva Covid-19”, a declarat directorul executiv al UNAIDS, Winnie Byanyima, potrivit Le Monde.

Săptămâna trecută, ONUSIDA a cerut guvernelor „să nu slăbească în eforturile de prevenire a HIV și să se asigure că oamenii continuă să aibă acces la serviciile necesare pentru a evita infecția, discriminarea și violența, dar și pentru a putea capabili să se bucure de sănătatea lor sexuală și reproductivă și de drepturile conexe”.

Agenția se teme că „pierderea pe scară largă a veniturilor și a locurilor de muncă s-ar putea traduce în mai multe activități sexuale plătite, muncă sexuală și exploatare sexuală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here