Zoom, țintă predilectă a hackerilor. Numărul celor confruntaţi cu ameninţări cibernetice deghizate în platforme de învăţare online a crescut cu 60%

Primăvara trecută, peste 1 miliard de şcolari din întreaga lume au fost afectaţi de închiderea şcolilor, care au trecut la sistemul de învăţare la distanţă, transmite News.ro.

Potrivit sursei citate, mulţi studenţi şi educatori au fost vulnerabili la riscurile cibernetice, arată Kaspersky, companie de soluţii pentru securitate cibernetică, potrivit căreia numărul utilizatorilor care s-au confruntat cu ameninţări cibernetice deghizate în platforme populare de învăţare online a crescut cu 60% în a doua jumătate a anului 2020.

„Pe măsură ce pandemia continuă şi şcolile sunt din nou închise sau urmează un model hibrid de învăţare (în persoană şi la distanţă), sectorul educaţional continuă să atragă atenţia criminalilor cibernetici. Din iulie până în decembrie 2020, 270.171 de utilizatori au întâmpinat diverse ameninţări cibernetice deghizate în platforme populare de învăţare – o creştere de 60% în comparaţie cu prima jumătate a anului 2020”, arată Kaspersky, care a lansat un set de instrumente digitale pentru învăţarea de practici în materie de securitate cibernetică.

Primăvara trecută, peste 1 miliard de şcolari din întreaga lume au fost afectaţi de închiderea şcolilor, deoarece ţările au încercat să încetinească creşterea ratelor de infecţie. Pentru mulţi, acest lucru a însemnat trecerea de urgenţă la sistemul de învăţare la distanţă – o tranziţie care, din păcate, a făcut ca mulţi studenţi şi educatori să fie vulnerabili la riscurile cibernetice.

Acum, şcolile din întreaga lume, din Anglia şi Germania până în Malaezia şi SUA se închid din nou, pe măsură ce ţările luptă împotriva reapariţiei infecţiilor şi, deloc surprinzător, acest lucru a dus la unele consecinţe nedorite.

„Din ianuarie până în iunie 2020, numărul total de utilizatori care au întâmpinat diverse ameninţări cibernetice apărute sub masca platformelor populare de învăţare online sau a aplicaţiilor de video-conferinţă a fost de 168.550, o creştere de 20,45% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul 2019. Acest număr a continuat să crească din iulie până în decembrie, spun experţii Kaspersky.

În ianuarie 2021, numărul utilizatorilor care se confruntă cu diverse ameninţări care folosesc ca momeală platforme populare de învăţare online a ajuns la 270.171, o creştere de 60% în comparaţie cu prima jumătate a anului 2020.

„Cea mai populară aplicaţie online folosită ca momeală pentru atacurile cibernetice a fost, de departe, Zoom. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că Zoom este cea mai populară platformă pentru video-conferinţe, cu peste 300 de milioane de utilizatori zilnici. A doua cea mai populară a fost Moodle, urmată de Google Meet. Numărul utilizatorilor care au întâmpinat ameninţări deghizate în platforme populare de învăţare online/ video-conferinţe a crescut pe toate platformele, cu excepţia Google Classroom”, spun ei.

Aproximativ 98% dintre ameninţările întâmpinate erau sub forma „not-a-virus”, categorie care este împărţită în programe de tip riskware şi adware. Adware bombardează utilizatorii cu reclame nedorite, în timp ce programele riskware sunt alcătuite din diferite fişiere – de la browser bars şi download managers până la instrumente de administrare la distanţă – care pot efectua diverse acţiuni pe computerul personal fără consimţământul dumneavoastră. Troienii au reprezentat aproximativ 1% din ameninţările întâmpinate.

Utilizatorii întâmpină de obicei ameninţări deghizate în aplicaţii populare de video-conferinţe şi platforme de cursuri online prin false programe de instalare, pe care le pot întâlni pe site-uri neoficiale, concepute să arate ca platformele originale sau e-mailuri deghizate în oferte speciale sau notificări de pe platformă.

„Din păcate, până când toţi studenţii se vor întoarce la cursurile faţă-în-faţă, instituţiile de învăţământ vor continua să fie o ţintă populară pentru infractorii cibernetici, mai ales că acest sector nu a acordat prioritate securităţii cibernetice. Pandemia a arătat clar că acest lucru trebuie să se schimbe, mai ales că tehnologia este din ce în ce mai puternic încorporată în cursurile desfăşurate în mediul virtual”, spune Anton Ivanov, expert în securitate la Kaspersky.

Pentru a vă proteja împotriva malware-ului şi a altor ameninţări deghizate în aplicaţii de video-conferinţă/ platforme de învăţare online, experţii spun să nu descărcaţi versiuni sau modificări neoficiale ale acestor aplicaţii/ platforme.

„Căutaţi informaţii despre dezvoltator şi alegeţi magazinele de aplicaţii oficiale. Utilizaţi parole diferite şi puternice pentru fiecare cont. Asiguraţi-vă întotdeauna că sunteţi pe site-ul oficial al companiei înainte de a continua să descărcaţi orice aplicaţie pe dispozitiv. Site-urile web false pot arăta exact ca un site real, deci trebuie să verificaţi întotdeauna formatul URL şi ortografia numelui companiei înainte de a descărca ceva”, adaugă ei.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Portofoliul companiei include protecţie endpoint de top şi mai multe soluţii specializate de securitate şi servicii, pentru a combate ameninţările digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky, precum şi 250.000 de companii client.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here