SUA vor „să schimbe radical” funcţionarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pe care o critică vehement pentru modul în care a gestionat începutul pandemiei de Covid-19, a declarat marţi şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, potrivit AFP, citează Agerpres.

OMS „nu a făcut ceea ce trebuia să facă la început”, a afirmat el într-un interviu acordat unui post de radio din Florida, reluând acuzaţia Administraţiei preşedintelui Donald Trump, care consideră că agenţia ONU a fost prea aliniată poziţiilor Chinei.

Preşedintele american a ameninţat că va suspenda contribuţia Washingtonului pentru OMS şi a promis că va lua o decizie în cursul acestei săptămâni.

„Noi trebuie să ne asigurăm că banii pe care îi cheltuim – dolarii contribuabililor americani, banii care vin de la oameni de aici din SUA – sunt utilizaţi cu înţelepciune şi pentru misiunea prevăzută”, a explicat Mike Pompeo.

„În trecut, OMS a făcut treabă bună. Din păcate, de această dată, ea nu a făcut tot ceea ce putea să facă mai bine şi astfel trebuie să facem presiuni pentru a schimba radical aceasta”, a adăugat el. Pompeo a evocat, fără să ofere mai multe precizări, „o decizie diferită astfel încât aceste misiuni importante pentru sănătatea mondială” să fie „efectiv îndeplinite”.

Secretarul de stat american şi-a reiterat acuzaţiile împotriva Beijingului, care – potrivit Washingtonului – a întârziat să comunice restului lumii gravitatea reală a epidemiei. Dar, întrebat despre voinţa unor aleşi americani de a „pedepsi” China, el nu şi-a afişat clar intenţiile, notează AFP.

„Cei care nu au acţionat în mod potrivit şi au indus în eroare ori nu au împărtăşit informaţiile cum trebuia sau, cinstit vorbind, care au dus campanii de dezinformare, sunt sigur că vor trebui să dea socoteala la momentul potrivit”, a afirmat şeful Departamentului de Stat al SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here