A descoperit cel mai mare tezaur din ultimul secol, iar acum este hărțuit de autoritățile române. Povestea lui Iulian Enache

Ziare.com spune povestea lui Iulian Enache, românul care a descoperit cel mai mare tezaur din ultimii 100 de ani și care, acum, este hărțuit de autoritățile statului. Iulian luptă de cinci ani în instanță pentru a primi recompensa stabilită de legea română.

Iulian Enache a descoperit, la 1 septembrie 2013, 47.000 de monede din vremea sultanului Murad al II-lea, cu alte cuvinte de la începutul secolului al XV-lea. De 100 de ani nu se mai descoperise o astfel de comoară în România. Potrivit legii, Iulian are dreptul la 30% din valoarea acestei comori. La această recompensă se mai poate adăuga un supliment de 15% din valoarea bunului, dacă descoperirea arheologică are o valoare excepțională.

Cele 47.000 de monede îndeplinesc cu siguranță condiția unei descoperiri de excepție. Ele au fost găsite în județul Vâlcea, între localitățile Golești și Budești. Iulian este pasionat de arheologie și folosea unul dintre cele mai ieftine detectoare de metale.

Tezaurul a fost predat de către Iulian reprezentanților Muzeului Național de Istorie a României în data de 3 septembrie 2013, iar unii specialiști l-au evaluat chiar la suma de 500.000 de euro. 

Pe data de 13 septembrie 2013 premierul de atunci, Victor Ponta, l-a chemat pe Iulian la Palatul Victoria, i-a dat o diplomă și 45.000 de lei, adică în jur de 10.000 de euro.

Pentru că evaluarea oficială a tezaurului a fost întârziată de autoritățile române, Iulian Enache a dat în judecată, la sfârșitul lui 2015, Muzeul Național de Istorie și Ministerul Culturii. Cerea ca evaluarea tezaurului să fie grăbită, iar el să primească 45% din valoarea acestuia.

În decembrie 2015, luna în care a fost deschis procesul, MNIR evaluează comoara la suma de 92.644 euro. Inițial Iulian a adus obiecții la această evaluare, considerând că este prea mică. Apoi a cerut să îi fie înmânată recompensa de 41.689,80 de euro. Ministerul Culturii, însă, spune că tânărul nu ar avea, de fapt, dreptul la recompensă, pentru că aceasta se oferă doar descoperirilor întâmplătoare. Descoperirea lui Iulian, pe de altă parte, este făcută cu detectorul de metale, mai spun cei de la Cultură.

Tribunalul București a decis în 2017 în favoarea tânărului. Decizia din prima instanță a fost contestată de Ministerul Culturii, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel București. În plus, autoritățile române cer ca din recompensa de aproape 42.000 de euro care i-ar reveni lui Iulian să fie scăzută suma de 10.000 de euro, pe care i-a oferit-o Victor Ponta, în calitate de premier, tânărului.

Curtea de Apel București a decis, în octombrie 2017, în favoarea lui Iulian Enache, însă a scăzut bonificația pentru descoperiri arheologice importante de la 15% la 5%, la care se adaugă recompensa de 30% din valoarea tezaurului. Curtea de Apel a calculat, astfel, că tânărul trebuie să primească 32.425 euro.

Apelul a fost contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție atât de Iulian Enache, cât și de Ministerul Culturii. În noiembrie 2019, ICCJ a admis recursul tânărului, a desființat sentința dată de Curtea de Apel București și a trimis dosarul la rejudecare înapoi către Curtea de Apel.

Cum se va sfârși această saga a proceselor este greu de spus. La fel de greu de explicat este de ce un cetățean român este hărțuit în instanțe de statul pe care l-a servit. Până una alta, în decembrie anul trecut procesul a fost mutat, oficial, la Curtea de Apel București, și apare pe portalul instituției.

Merită citit articolul integral, aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here