„Acestea sunt faptele”. Ambasadoarea SUA de la Varșovia intervine în scandalul Polonia-Rusia privind al Doilea Război Mondial

Georgette Mosbacher, în dreapta imaginii. Foto: Facebook

Germania şi Uniunea Sovietică au fost împreună responsabile pentru declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, afirmă într-un mesaj postat luni pe Twitter ambasadoarea SUA în Polonia, Georgette Mosbacher, în răspuns la recente comentarii ale preşedintelui rus Vladimir Putin referitor la originea conflictului, relatează dpa.

„Dragă preşedinte Putin, Hitler şi Stalin au conspirat pentru a începe Al Doilea Război Mondial. Acestea sunt faptele. Polonia a fost o victimă a acestui conflict îngrozitor”, a scris ambasadoarea, într-un mesaj postat pe Twitter.

Liderul de la Kremlin a negat, săptămâna trecută, că Uniunea Sovietică ar fi jucat vreun rol în începerea celei de-a doua conflagraţii mondiale, încercând totodată să arunce o parte din vină asupra Poloniei.

De asemenea, el a respins faptul că Rusia sovietică a invadat Polonia în 1939, sugerând că Polonia a fost complice la planurile lui Hitler privind Holocaustul şi numindu-l pe ambasadorul polonez în Germania de dinaintea războiului „un porc antisemit”, precizează Agerpres.

Furia președintelui polonez

Mai devreme în decembrie, Putin a criticat o rezoluţie a Parlamentului European conform căreia pactul de neagresiune din 1939 dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică „a pavat calea spre izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Comentariile lui Putin au stârnit indignare în Polonia, guvernul de la Varşovia convocându-l pe ambasadorul rus pentru a-şi exprima dezaprobarea.

Duminică seara, preşedintele polonez Mateusz Morawiecki a notat într-un comunicat că este inacceptabil ca agresorii să fie prezentaţi drept victime.

Potrivit lui Morawiecki, preşedintele rus „a minţit în repetate rânduri despre Polonia şi a făcut acest lucru în mod deliberat. De obicei, acest lucru se întâmplă când autorităţile ruse resimt presiunea internaţională legată de activităţile lor”, a scris premierul polonez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here