Acord americano-german de blocare a Nord Stream 2, în cazul invadării Ucrainei – surse Reuters

Sursa: Gazprom.com

Oficialii americani le-au spus membrilor Congresului că au o înțelegere cu Germania cu privire la închiderea conductei de gaz natural Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina, a declarat marți, pentru Reuters, un consilier de rang înalt al Congresului.

<< Casa Albă a declarat că Germania și-a luat angajamente cu privire la conducta Nord Stream 2, care merge din Rusia până în Germania pe sub Marea Baltică, în cazul unor acte agresive din partea Rusiei.

Președintele american, Joe Biden, i-a transmis, marți, președintelui rus, Vladimir Putin, că Occidentul este îngrijorat de faptul că Rusia va invada Ucraina și a avertizat cu privire la „măsuri economice puternice și de altă natură”, ca pedeapsă pentru cazul în care Moscova începe un conflict militar.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a afirmat că faptul că gazul nu curge încă prin Nord Stream 2 – proiect al gigantului Gazprom – a creat o pârghie pentru Occident asupra lui Putin.

„Dacă Vladimir Putin vrea să vadă gaze curgând prin acea conductă, poate că nu vrea să-și asume riscul de a invada Ucraina”, le-a declarat Sullivan reporterilor de la Casa Albă.

Sullivan a spus că Statele Unite au fost în contact cu guvernele germane, cel vechi și cel nou, pe tema Nord Stream 2, în contextul unei potențiale invazii. El a refuzat să detalieze conversațiile.

„Subiectul viitorului Nord Stream 2, în contextul unei invazii a Ucrainei de către Rusia în săptămânile următoare, este un subiect de maximă prioritate. A fost discutat amănunțit”, a afirmat acesta.

Oficialii americani spun că au primit asigurări din partea Germaniei că acea conductă va fi oprită, afirmă consilierul din Congres. Dar nu este clar dacă cele două părți au convenit asupra unei definiții a invaziei, a spus consilierul.

Un diplomat european a declarat, pentru Reuters, că oficialii americani le-au spus clar aliaților că vor acționa în chestiunea conductei, în cazul unei invazii, ceea ce ar putea face orice acțiune germană un subiect discutabil.

„Dacă SUA impun sancțiuni (suplimentare), nimeni nu va putea face afaceri cu Nord Stream 2 de teama să nu încalce sancțiunile SUA”.

Oficialii germani au declarat, marți, că mai este un proces de finalizat înainte ca această conduct să fie operațională.

Biden s-a opus multă vreme conductei ruso-germane. Departamentul de Stat al SUA a sancționat entitățile rusești aferente acestuia, dar nu și compania din spatele proiectului, deoarece a încercat să refacă legăturile cu Germania, deteriorate sub administrația lui Donald Trump. >>

George Friedman, despre scenariul invadării Ucrainei: „Este un bluf”. Analiza fondatorului Geopolitical Futures

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here