Acord de recunoaștere a vinovăției, încheiat de un fost ministru din Guvernul Cioloș

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Vlad Grigorescu, fost ministru al Energiei în guvernul Cioloş, cercetat pentru fals în declaraţii, a încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii de la Parchetul General, potrivit informaţiilor Adevărul.

La sfârșitul lunii iunie, președintele Klaus Iohannis a avizat cererea de urmărire penală a lui Victor Vlad Grigorescu, acuzat de procurori de fals în declarații în formă continuată.

Context

Victor Vlad Grigorescu (45 ani) a venit, în noiembrie 2015, în Guvernul Cioloș ca Ministru al Energiei, făcând parte la vremea respectivă din Consiliul de Administrație al Electrica, functie pe care o ocupa de circa un an. În perioada 2007-2011, a ocupat poziția de secretar II în cadrul reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, sectia comercială, cu responsabilități în domeniul politicii comerciale comune a UE.
De asemenea, a fost expert în cadrul Ministerului Economiei si Comertului, în perioada de mandat a fostului ministru Codruț Sereș. Până să ajungă consilier al fostului ministru Răzvan Nicolescu, timp de doi ani a fost director la AG Industrial Consult, societate specializată în consultanță în domeniul politicilor publice. Din această postură a consiliat clienți din domeniul privat abordând, între altele, dosare din aria Politicii agricole comune a UE sau a Directivei REACH, se arată în CV-ul său.

Neclarități în declarația de avere

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, în septembrie 2016, că va verifica declaraţiile de avere ale lui Victor Vlad Grigorescu, ministrul Energiei, descoperind unele neclarităţi.

Grigorescu menționa atunci că a trecut încă de la început în declaraţiile sale personale de avere o tranzacţie începută la data de 1 aprilie 2014 şi finalizată la data de 31 martie 2015.

Ministrul susţinea că obiectul tranzacţiei menţionate este o platformă online dedicată analizei pe surse deschise a politicilor comerciale comune a Uniunii Europene prin care se agregau datele vizând aceste politici, inclusiv date statistice oferite de Eurostat.

„Am acceptat o ofertă de a ceda folosinţa acestei platforme timp de un an contra sumei de 792.000 lei, impozabili, care se regăseşte în declaraţia mea de avere, cu opţiunea ca la finalul contractului să pot dezvolta un proiect de anvergură. O altă tranzacţie nu a mai avut loc. Domeniul online pe care a funcţionat platforma este înregistrat pe numele meu personal, iar tranzacţia a fost făcut de asemenea în nume personal, motiv pentru care ea şi figurează ca atare în declaraţiile de avere”, afirma Grigorescu.

În declaraţia de avere semnată pe 17 decembrie 2015, la scurt timp după numirea în funcţia de ministru al Energiei, Victor Grigorescu arăta că a încasat 568.050, fără a preciza dacă este vorba de lei sau euro, din cedarea folosinţei, fără să ofere alte amănunte legate de bunuri şi sursa venitului.

În 14 iunie 2016, Victor Grigorescu a completat o nouă declaraţie de avere, obligatorie pentru anul fiscal 2015.

În declaraţia din iunie, ministrul Energiei a menţionat că a cedat folosinţa unui bun mobil către o societate offshore, în perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015, pentru suma de 237.500 lei (peste 50.000 euro).

În continuarea discuției necesare despre USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here