Acțiune DIICOT: Prefectul de Caraș-Severin, Matei Lupu, anchetat într-un dosar privind permise ilegale de port-armă

Mai multe percheziții au avut loc miercuri în Caraș-Severin, inclusiv la sediul Poliției și la locuințele unor polițiști, printre cei vizați de anchetă fiind și prefectul Matei Lupu, informează Radio Reșița.

Potrivit sursei citate, seful Serviciului Arme din IPJ și alți polițiști sunt bănuiți că ar fi luat mită pentru a divulga subiectele de la examene în favoarea unor persoane care voiau arme, dar nu făceau cursuri.

Avocatul Cosmin Bolosin, apărătorul șefului Serviciului Arme și Muniții din cadrul IPJ Caraș-Severin, Radu Ștefan, a declarat pentru Radio Reșița că este vorba despre un dosar de crimă organizată instrumentat de DIICOT, în care principala acuzație este de grup criminal organizat, dar că mai sunt și alte infracțiuni, cum ar fi fals și mărturie mincinoasă.

La rândul lui, prefectul de Caraș-Severin, Matei Lupu este suspectat de abuz în serviciu, după ce ar fi intervenit în favoarea unor apropiați. Conform avocatului Cosmin Bolosin, asupra prefectului de Caraș-Severin, Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin ar fi dispus în miercuri seară, măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

De asemenea a fost audiat și fostul primar al orașului Bocșa, Mirel Patriciu Pascu, care a părăsit sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

Până acum la sediul Parchetului au fost aduse 8 persoane.

DIICOT a remis miercuri un comunicat în care face precizări legate de acțiunea de miercuri, din Caraș-Severin:

La data de 04.12.2019 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Caraș-Severin au efectuat un număr de 9 percheziţii domiciliare, pe raza județului Caraș-Severin, dintre care una la sediul unei instituții din cadrul M.A.I., într-o cauză în care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

La data de 30.07.2019, organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe raza județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat având drept scop nerespectarea regimului armelor și munițiilor de către persoane apropiate membrilor grupului sau de către persoane dispuse să ofere diferite sume de bani sau alte foloase pentru a obține dreptul de a procura și deține arme.
În fapt, s-a reținut că, începând cu anul 2017, la nivelul județului s-a constituit un grup infracțional organizat format din șeful unui serviciu din cadrul unei instituții aparținând M.A.I., un ofițer și 3 agenți de poliție din același serviciu, precum și administratorul și angajatul unei societăți comerciale autorizate în domeniul armelor și munițiilor. La grupul inițial constituit, au aderat, ulterior, și alte persoane, fără calitate specială, scopul fiind obținerea unor beneficii de la persoane care intenționau să obțină autorizația de procurare a unei arme sau de la persoane care dețineau deja arme și care săvârșeau diverse infracțiuni sau contravenții la regimul armelor și munițiilor.
Membrii grupului infracțional organizat au acționat pe mai multe paliere. Aceștia au obținut beneficii materiale de la persoane care intenționau să obțină autorizația de procurare a unei arme prin organizarea de cursuri de instruire teoretică și practică, la finalizarea cărora, cursanții susțineau un examen în fața unei comisii formate din polițiști specializați. În cazul promovării examenului, cursanților li se elibera un certificat de absolvire, care stătea la baza eliberării autorizației de procurare a unei arme. În realitate, cei doi reprezentanți ai societății comerciale autorizate, nu susțineau cursurile și atestau în mod fictiv prezența cursanților la ore, iar înainte de susținerea examenului, polițiștii din grupare, divulgau celor doi reprezentanți ai societății comerciale subiectele de examen, care, la rândul lor, le înmânau cursanților care susțineau examenul, promovabilitatea fiind în procent de 100%. Promovarea examenului la cursurile organizate de această societate comercială a devenit de notorietate în rândul persoanelor interesate și au existat cazuri în care persoane care domiciliau în județele limitrofe și care nu reușeau să promoveze examenele în județele în care aveau domiciliu, se înscriau la cursurile organizate de societatea comercială în cauză unde reușita era garantată.
Totodată, grupul infracțional organizat favoriza anumite persoane cu funcții importante, care dețineau deja arme și care săvârșeau diverse infracțiuni sau contravenții la regimul armelor și munițiilor. Astfel, la grupul infracțional organizat, au aderat doi suspecți cu funcții importante, care au săvârșit infracțiuni și contravenții la regimul armelor și munițiilor, fiind protejați de ceilalți membri ai grupului pentru a nu răspunde penal sau contravențional prin tergiversarea cercetărilor în dosare penale, falsificarea unor înscrisuri ale societății comerciale autorizate sau neaplicarea unor sancțiuni complementare (anularea sau suspendarea dreptului de deținere a armelor).
În urma perchezițiilor domiciliare au fost puse în executare un număr de 10 mandate de aducere.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor anticorupție din Alba, Arad, Gorj, Hunedoara, Timiș și Mehedinți și lucrătorilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române”,
se arată în comunicatul DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here